Започва срещата на върха в София, посветена на Западните Балкани.

...
Започва срещата на върха в София, посветена на Западните Балкани.
Коментари Харесай

Европейският политически елит обсъжда Западните Балкани в София

Започва срещата на върха в София, отдадена на Западните Балкани. Тя е първата по рода си от 15 години и слага акцент на европейската вероятност на шестте страни от района.

Фокусът на европейските водачи падна и върху заплахата за иранското нуклеарно съглашение и насилието сред израелци и палестинци. Важната за България тематика е смяната на пакет " Мобилност ", за което упорства целият транспортен отрасъл, подсилен от българското държавно управление. Официално в дневния ред на срещата на върха е свързаността на страните от Западните Балкани и цифровата сигурност.

Събитието се следи с необикновен интерес. За него са упълномощени 960 публицисти от целия свят. Форумът с хазаин министър председателят Бойко Борисов стартира в НДК и е най-голямото събитие в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Борисов публично ще посрещне държавните и държавните ръководители, участващи в срещата, в 09:15 часа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще управлява Срещата на върха, ще съставлява Европейския съюз, дружно с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще вземат участие също висшият представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и договарянията за разширение Йоханес Хан и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни, прецизират от държавната пресслужба.

Основна тематика на разискванията ще бъде свързаността – във връзка с превоз, енергетика, цифрова инфраструктура, обучение и други Целта е да бъдат усъвършенствани връзките както сред Западните Балкани и Европейски Съюз, по този начин и сред страните от района.

След привършване на пленарните сесии, от 15:00 часа, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат конференция.

От 16:00 ч. в НДК ще се организира Световен стопански конгрес (Давоски форум) с тематика „ Стратегически разговор за Западните Балкани “. В него ще вземат присъединяване и президентът на Световния стопански конгрес Бьорге Бренде, ръководителят на Европейска банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и изпълнителният шеф на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат показани уговорките на финансовите институции към плановете на Балканите.

Планирана е и двустранна среща на министър-председателя Борисов с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР