Започва от днес свещеният за мюсюлманите месец Рамадан, познат още

...
Започва от днес свещеният за мюсюлманите месец Рамадан, познат още
Коментари Харесай

Сред 15-те нови имами в Силистренско има и две жени

Започва от през днешния ден свещеният за мюсюлманите месец Рамадан, прочут още и като Рамазан, и ще приключи след залез слънце на 10 април.

Празникът е с променлива дата, тъй като следва лунните етапи. Всички чакат появяването на новия полумесец, който бележи първия ден на Рамадан – деветия месец от ислямския календар.

Месец, за превръщане към Бога и за духовно израстване. От през днешния ден в Силистренско стартират да служат нови имами и порти за вярващите ще отворят джамии, които до момента са били затворени, поради дефицита на духовни лица.

До 2008 година областите Силистра, Добрич и Варна са били под шапката на едно мюфтийство с център Добрич.

Днес в Силистренско има 71 джамии, разяснява БНР.

Затова и в продължение на 8 месеца, 15 души в района се присъединили в образование за възстановяване на своите познания за ислямската вяра, измежду тях има и две дами, заяви районния мюфтия Мюддесир Мехмед.

Новите имами са на възраст от 30 до 45 години, споделиха Рехин Али от Секулово и Сербилент Ремзат от Зарица, които дружно с районния мюфтия са водили образованието.

Рамадан е част от календарите на античните араби. Името на свещения месец се превежда като изпепеляваща топлота. С този празник мюсюлманите означават разкриването на свещената книга - Корана, пред пророка Мохамед.

През този месец мюсюлманите съблюдават уголемен пост. Ежегодното месечно говеене е един от Петте стълба на исляма. Постът е потребен и от здравословна позиция, счита районният мюфтия Мюддесир Мехмед. 

Рамазан Байрам е по-известен и известен и с другото си име – Шекер Байрам, описаха още Рехин Али и Сербилент Ремзат. В първия ден най-старите в фамилията през целия ден одобряват посетители и не излизат на никое място.

В този заветен месец по-имотните мюсюлмани подаряват деца без родители и по-нуждаещите се свои събратя. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР