Започва обществено обсъждане на проекта за Система от правила за

...
Започва обществено обсъждане на проекта за Система от правила за
Коментари Харесай

Започва обществено обсъждане на новите правила за прием на първокласници

Започва публично разискване на плана за Система от правила за електронен банкет в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Варна. Проектодокументът е по отношение на промените и допълненията на Наредба № 10 от 01.09.2016 година за организация на дейностите в учебното обучение, оповестиха от дирекция „ Образование и юношески действия “ към Община Варна.

Системата от правила за банкет в първи клас класира децата по водещия аршин – близостта до учебното заведение по непрекъснат или сегашен адрес.

- първа група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение от 3 (три) и повече години;

- втора група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 (една) година, само че по-малко от 3 (три) години;

- трета група: деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия регион на учебното заведение до 1 (една) година;

- четвърта група: деца с постоянен/настоящ адрес отвън прилежащия регион на учебното заведение.

Електронната система за банкет в първи клас е обвързвана с локалната база данни „ Население “ на община Варна и при попълване на заявление автоматизирано класира съгласно адреса на детето, който е по-благоприятен за него.

В базата данни са включени единствено адреси с адресни регистрации все още на пускане на системата. Ако по някаква причина липсва информация в базата данни на системата за електронен банкет за съответно дете, заявление се подава единствено на място в учебно заведение, след показване на нужните документи, доказващи регистрацията на детето.

Когато броят на кандидат-първокласниците надвишава броя на местата за банкет в обещано учебно заведение, във всяка от посочените групи децата се подреждат съгласно спомагателните критерии: дете с трайни увреждания над 50 %; дете на двама умряли родители; други деца от фамилията, учащи се в училището; деца, приключили подготвителна група в учебното заведение и последователност на желанието на родител за банкет на детето в съответните учебни заведения.

Ако след използване на спомагателните критерии броят на децата, получили еднакъв брой точки, надвишава броя на местата за банкет в съответното учебно заведение, децата се класират на инцидентен принцип.

Приемът започва през месец май. Подаването на заявление и класирането се прави напълно в електронната платформа, като заявителят има право да уточни до 10 учебни заведения, подредени по ред на желанието. Електронната платформа за банкет в първи клас (https://school.is-vn.bg/index) е оповестена и на електронната страница на Община Варна (varna.bg) в рубриката „ Прием в първи клас “.

За облекчение на родителите, които имат усложнен достъп до Интернет, всяко учебно заведение обезпечава на място компютър и длъжностно лице за подпомагане при нужда. Заявлението се подава в учебното заведение, което е определено като първо предпочитание. Съдействие жителите могат да получат и в районните администрации.

Промените влизат в действие след приемането им с решение на Общински съвет – Варна от образователната 2018-2019 година и са годни и със наложителен темперамент за всички общински учебни заведения, показват още от дирекция „ Образование и юношески действия “.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР