Започва ключова за България година в процеса по подготовка на

...
Започва ключова за България година в процеса по подготовка на
Коментари Харесай

2023 г. ще е ключова за България в подготовката ни за приемане на еврото

Започва основна за България година в процеса по подготовка на страната ни за приемане на еврото. Срокът, залегнал в проекта ни за влизане в еврозоната, е 1 януари 2024 година.

През идващите 12 месеца страната ни би трябвало, с изключение на да промени законодателството си и да приготви банковата си система.

Какво планува този развой?

Вече е признат Закон за Българска народна банка и смяната в него, по този начин както беше предложено от конвергентния отчет на ЕЦБ от предходната година. Предстои на първо четене да се гледа смяна в комерсиалния закон. Основното е законът за еврото. В него би трябвало да бъде закрепен курсът, по който ще бъде признато еврото в България. И там е закрепено да е 1,95583лв. В този закон ще бъде процедурата, по която ще се вкара на процедура еврото.

" За какъв брой време ще бъдат цените в евро и левове, този интервал по какъв начин ще премине? По какъв метод ще се случат всички останали трансформации в обособените системи - в обществената, в стопанската система, към бизнеса, взаимоотношенията сред обществения и частния бранш? Имаме опция за по този начин наречения " сандбокс " - по този начин наречения пясъчник, в който да тестваме по какъв начин ще повлияе на хората, в случай че имаме цените, оповестени в дадена верига в евро и левове за даден интервал от време и те по този начин ще се ориентират, че няма съвсем никаква смяна сред цената в лв. и евро, с цел да отпаднат всички спекулации ", сподели Любомир Каримански от Министерство на финансите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР