Започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на

...
Започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на
Коментари Харесай

Асен Василев дава помощи за ток само на изрядни общини


Започва финансови инспекции на общините, въвели ограничавания при обезпечаване на улично осветяване и други услуги за жителите, които са свързани с разход на електрическа енергия. Проверката е предоставена от вицепремиера и финансов министър Асен Василев на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), се показва в известие до медиите от пресцентъра на МФ.

Инспекторите ще ревизират заложените и обезпечени средства за тези общини, размера на разноските за електрическа енергия за интервала от м. октомври 2021 година до м. февруари 2022 година и съпоставката им за същия интервал на миналата година.

Следва да бъдат тествани и извършените публични поръчки за доставка на електрическа енергия, както и подхванатите ограничения за понижаване на разноските за електрическа енергия.

Пари единствено за изрядните финансово общшини

За общините, в които инспекцията не откри нарушавания, ще бъде прибавен механизъм за отплата на по-високите сметки за електрическа енергия.

На общините, за които се открият нарушавания на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната активност, или знаци за осъществени измами, надлежно се открият породени вреди, ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, според пълномощията на АДФИ.

Същевременно с писмо до Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) вицепремиерът Василев изиска в период до три работни дни от приемане на фактурите през м. февруари 2022 г . сдружението да даде информация за фактурираната електрическа енергия и разноските за ел. сила за интервала от м. октомври 2021 година до м. февруари 2022 година и същия интервал на миналата година.

В писмото се обръща внимание, че при разбора на информацията, данните за размера на отчетните разноски за прехрана и друга относима информация, ще се засичат с данните от месечните доклади за осъществяване на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет за съответния интервал.

Лампи за 1587 лева или за 5755 лева

В предаването „ Тази неделя “ общинският консултант от София Борис Бонев уточни, че при социална поръчка за обезпечаване на осветителни тела в София са открити фрапиращи разлики за доставка на едни и същи продукти на компании спечелили социална поръчка на Столична община.

От общината в лицето на заместник-кмета Кристиан Кръстев обявиха, че разликата се получава от другия принцип на договаряне – в единия случай става въпрос за по-скъпа цена на самия продукт само че по-ниска цена за поддръжка, а в другия назад – по-скъпа поддръжка са сметка на по-евтини артикули(в случая осветителни тела – б. р.)

Премиерът Кирил Петков реагира незабавно на изнесената информация и разгласи от профила си във " Facebook " и написа, че „ когато в София, поради метода на осъществяване на публичните поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата коства 1587 лева, а от другата страна на същата улица коства 5755 лева, значи в действителност ни би трябвало Антикорупционна комисия с проверяващи функционалности ".

Във вторник от ГЕРБ-СДС предложиха общини, лечебни заведения и други държавни и обществени структури да получават месечно помощни в размер на към 35 млн. лева Предложение, което не бе признато от болшинството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР