Започналият в началото на януари конфликт между медийната група "Нова

...
Започналият в началото на януари конфликт между медийната група "Нова
Коментари Харесай

Войната между Нова ТВ и малки кабелни оператори се разгаря

Започналият при започване на януари спор сред медийната група "Нова Броудкастиг Груп " и членовете на сдружението на кабелните оператори "Клуб 2000 ", което се оплака от нейния ценови диктат, се разгаря.
Тогава медийната група разгласи за спекулативни изказванията на кабеларките, че им подвига цените за идващите три години голословно, без изясненост каква е цената на тв стратегия за един клиент и цените са разнообразни за другите сдружения. Сега "Нова Броудкастинг груп " упрекна част от операторите в нелегално лъчение на каналите й. Телевизията разгласява на уеб страницата си лист на операторите със подписан контракт за разпространяване на стратегиите й.
"Списъкът ще се обновява на регулярна база, а задачата е да помогнем на крайния консуматор при избора на правилни платформени оператори, които могат да подсигуряват законното лъчение на стратегиите на компанията ", се показва в известието на медийната група. В него се добавя, че Нова ТВ подхожда по открит и професионален метод към партньорствата си с всички платформени оператори – кабелни, сателитни и интернет, дребни и огромни, национални и местни.
"За страдание нерегламентираното потребление на телевизионно наличие от избрани оператори е феномен без казус в границите на Европейския съюз и важен по мащабите си проблем за България ", споделят още от медийната група. И допълват, че пиратството на телевизионно наличие обогатява несправедливо и само притежателите на съответния пропагандатор като ощетява основателите и потребителите на телевизионни услуги, както и правилните оператори, които са уредили правата си за лъчение на каналите.

Списък на непиратите
Затова и е оповестен описът с 67 сдружения, подписали контракт с "Нова Броудкастинг груп ", с цел да може феновете да се ориентират дали техният оператор е правилен. В същото време съгласно данните от последния настоящ отчет на Комисията за контролиране на известията за 2016 година, записаните кабелни оператори са 326, откакто 29 от тях са спрели активност. Реално обаче преди година услуги за разпространяване на тв стратегии са предложили 243 сдружения. Това значи, че главната част от кабелните оператори нямат контракти с Нова ТВ, което опонира на изказванията й от преди две седмици, че "има търговски сделки с над 90% от операторите на пазара ". От "Клуб 2000 " разясниха пред Mediapool, че "Нова Броудкастинг груп " няма по какъв начин да откри физически дали всички оператори, които нямат контракт с нея или той е бил преустановен, не излъчват каналите й. Запитани какъв брой случая на пиратство е открила малкия екран, по какъв начин е станало това и какви дейности се подхванати против противозаконното разпространяване, от пиар отдела на "Нова Броудкастинг груп " оповестиха, че не могат да разясняват това, защото е от компетенциите на правното звено на компанията. Относно обвиняванията на кабеларките от преди две седмици, че малкия екран ги подлага на ценови диктат като голословно подвига цените си, медийната група изяснява това с вложенията й в истинска българска продукция, поддръжката на български филми и сериали на всички платформи и "многообразие от първокласно занимателно и публицистично наличие ", както и непрестанното уголемява портфолиото си от телевизионни артикули. За образец е обещано придобиването на правата за лъчение на софийския тенис шампионат от АТР 250 с присъединяване на Григор Димитров през февруари.

Оператори желаят идентични цени на канал за клиент за всички
Сдружението на кабелните оператори "Клуб 2000, огромна част от чиито членове са отказали предлаганите им от Нова ТВ тригодишни контракти до края на 2020 година, обаче има искания освен против нарастването на цените, което за някои от сдруженията стига до 60 % за излъчването през 2020 година То счита, че компанията подхожда нелоялно като упорства за цена на предлагания от нея пакет стратегии, без да е ясно по какъв начин е образувана тя. От предоставени на Mediapool разнообразни предложения на "Нова Броудкастинг груп " към оператори, които са отказали да удължат договорите си, излиза наяве, че малкия екран в действителност предлага последна цена за избран брой клиенти, която е друга за другите оператори и не е ясно по какъв начин се образува тя. Представители на "Клуб 2000 " разясниха, че от дълго време упорстват всички основатели на тв наличие да следват практиката на непознатите малките екрани, работещи на пазара у нас – да оферират и разгласяват твърдата си цена за един клиент за всеки собствен канал. Така всеки оператор на база своите клиенти може да реши кои тв стратегии да избере и по какъв начин да ги комбинира.

Когато цената зависи от качеството...
Вместо това Нова ТВ пакетира наличието на множеството си канали и не оставя избор на разпространителите, показват от сдружението на кабеларките. То дава за образец главния съперник на Нова ТВ - бТВ, която е остойностила всяка своя стратегия за брой клиент, въпреки че тази телевизия пък желае разнообразни цени за SD и HD програмата си. Според операторите това не е редно, защото дефиницията за тв стратегия включва времето за лъчение и наличието на даден канал, само че не и техническото качество на излъчването.

Залезът на обичайна телевизия от вкъщи
Фактически разгорялата се война сред Нова ТВ разкрива особеностите на българския ефирен пазар и настъпващите промени в изискванията на развиването на интернет малкия екран в последните години и практическото вкарване на тв стратегиите в мобилните устройства. Така мобилните оператори станаха основна конкуренция на кабелните в разпространяването на тв наличие. В отчета си за 2016 година КРС показва, че се резервира наклонността обичайна телевизия да губи от ден на ден от своите позиции, за сметка на персонализираните телевизионни услуги, предлагани посредством интернет или посредством свързани устройства.
Реално през 2016 година доставчиците на интернет телевизия (IPTV) са нараснали приходите си над шест пъти по отношение на 2014 година до 195 млн. лева, а клиентите им са нарастнали до 15.7 на 100 от всички консуматори на телевизия. За съпоставяне приходите на кабеларките за същия интервал са паднали с 11.5 %, а делът им на пазара се свива от 42.4% до 33.2 на 100 през 2016 година Реално техните клиенти са погълнати от IPTV и от сателитните оператори, чийто дял за тригодишния интервал се е нараснал от 46.7 на 100 до 51.1 % от целия пазар.
Всичко това демонстрира, че кабелните оператори са подложени на справедлив мощен пазарен напън, само че съгласно техни представители към това се прибавя и този на нелоялната конкуренция и злоупотребата със мощни позиции, какъвто съгласно тях е казусът с "Нова Броудкастинг груп ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР