Започнала е автършокова серия на земетресението от 14.01 часа, както

...
Коментари Харесай

Експерт от БАН: След земетресението в Пловдив са възможни трусове в следващите дни

Започнала е автършокова серия на земетресението от 14.01 часа, както се очакваше, като има регистрирани 7 събития или следващи земетресения. Най-силният второстепенен трус досега е от 2,4 по Рихтер. Възможно е да има трусове в идващите дни. Нормално е това да продължи в границите на няколко месеца.
Тока осведоми доцент доктор Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия към Българска академия на науките.

Така заключи пред Българска телеграфна агенция последните данни за земния трус от през днешния ден край Пловдив: " По последни данни, след обработка на всички записи от сеизмологичната мрежа на страната, магнитудът на земетресението от 14.01 часа в региона на град Пловдив е избран на 4,5 по скалата на Рихтер, а дълбочината е 17 километра. Епицентърът на земетресението е на 5 километра от град Раковски. "

" Усетени са и двата типа сеизмични талази - и отвесната и хоризонталната, което е довело до в началото разтърсване, а малко по-късно люшкане, предизвикало отваряне на порти на шкафове и рухване на предмети от лавици, изключително на по-високи етажи - над третия етаж. Възможно е да има леки повреди на обособени места в епицентралната зона. Има данни за чувство на земетресението съвсем по цялата територия на страната ", изясни доцент Петя Трифонова.

Последното сходно земетресение в района е от 2018 година с магнитуд от 4,7 по скалата на Рихтер, осведоми доцент Петя Трифонова. Тя посочи, че статистиката демонстрира, че на всеки 3-4 години в тази зона се осъществя земетресение с такава мощ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР