Започнаха ритуалите Розобер и Розоварене в региона на Казанлък. Събитията

...
Започнаха ритуалите Розобер и Розоварене в региона на Казанлък. Събитията
Коментари Харесай

Започнаха ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“ в Казанлък

Започнаха ритуалите " Розобер " и " Розоварене " в района на Казанлък . Събитията са част от програмата на обичайния за града " Фестивал на розата ".

В градините на село Розово ритуалът „ Розобер “ беше пресъздаден от самодейци от локалното читалище, а в Етнографски комплекс „ Кулата “ в Казанлък гостите научиха повече за процеса на розоваренето. 

Розите се берат рано заран, преди да е изгряло слънцето. Беритбата би трябвало да завърши до 9:00 часа, тъй като концентрацията на етерично масло в розовия цвят е най-голяма от 4:00 до 8:00 сутринта, когато се задържа плодородната роса, описаха водещите от читалището.

В розовата градина се пеят песни, а момите се надпреварват коя ще набере повече розов цвят. След като розоберът завърши, стопанинът идва да го събере и да им заплати. Цветът се тегли, а девойката, която е набрала най-вече, се трансформира в най-личната розоберачка и повежда кръшно хоро, което се извива още на полето.
Непосредствено след розобера стартира розоваренето. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата би трябвало да е хубаво разцъфнала, с цел да се извлече оптималното количество от етеричното масло. За да се добие един кг розово масло, са нужни от три до три и половина тона розов цвят. Първият розов екстракт е добре познатата розова вода. Тя минава през втора преварка и едвам тогава се отделя гъстото розово масло. 

Програмата на 119-ия Празник на розата в Казанлък предлага още няколко представяния на ритуалите „ Розобер “ и „ Розоварене “, а кулминационната точка на празника е на 3, 4 и 5 юни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР