Започнаха редовните теренни археологически проучвания на античната и средновековна крепост

...
Започнаха редовните теренни археологически проучвания на античната и средновековна крепост
Коментари Харесай

Започнаха редовните теренни археологически проучвания на крепостта Калето в Мездра /снимки/

Започнаха постоянните теренни археологически изследвания на античната и средновековна цитадела „ Калето” в Мездра, оповестиха от локалната администрация.
Те се правят от екип с теоретичен началник археолога Георги Ганецовски, шеф на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца. Той продължава изследването на праисторическите пластове на обекта, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния хълм на левия бряг на река Искър. Помагат му неговата колежка доктор и. н. Вивиан Митева и общи служащи, една част от които са били ангажирани в годишните разкопки на раннонеолитния обект и светилище „ Оходен - Валога “.
За разлика от предходната година, когато разкопките бяха осъществени с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически изследвания и теренна консервация 2020 за план, направен от РИМ - Враца и утвърден за финансиране от културното ведомство, в този момент те се правят с финансовата поддръжка на Община Мездра и на частни спомоществователи.
По време на Археологически сезон 2021 екипът на Ганецовски изследва сондаж с обща повърхност към 40 кв. м в западната част на „ Калето “, директно до крепостната стена. Още при започване на разкопките археолозите попаднаха на забавни находки. Сред тях са керамична зооморфна фигура без глава, изобразяваща най-вероятно куче и тънко направен костен накрайник за ръкохватка на меч или нож, датиращ от римската ера (II-IV в.). Любопитство будят също костено шило и няколко кремъчни стъргалки, които са следващото доказателство, че в края на V-ото и началото на IV-ото хиляди прочие Хр. тук е функционирала профилирана работилница за обработка на животинска кожа и за изработката на произведения от кост.
Ако бъде обезпечено финансиране, при започване на м. ноември на многослойния обект ще работи и проф. доктор Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, който ще продължи изследването на културния слой от римската ера (II-IV в.).
„ Идеята е това да е последният археологически сезон на „ Калето “, показа Георги Ганецовски. В края на разкопките експертна комисия с присъединяване на представители на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерство на културата би трябвало да утвърди завършването на изследванията. „ Целта е обектът да бъде освободен, с цел да може, в случай че се намерят средства, да бъде осъществен вторият стадий от плана за реституция и консервация на „ Калето “ и през 2023 година публично да бъде маркирана 50-годишнината от началото на научните изследвания на крепостта “, сподели в умозаключение Ганецовски.
Междувременно през днешния ден Археологически комплекс „ Калето “ беше посетен от Н. Пр. Мачей Шимански, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Полша в Република България. Дипломатът се срещна с шефа на РИМ - Враца Георги Ганецовски по отношение на самодейността на полското посолство за възобновяване на паметника на жертвите на самолетната злополука край врачанското село Тлачене, станала на 16 март 1978 година
При неизяснени и до през днешния ден условия тогава се разрушава аероплан „ ТУ-134 “ на БГА „ Балкан “ с постоянен полет по линията София - Варшава. Загиват всичките 73 души на борда: 7 индивида екипаж и 66 пасажери - 39 поляци и 27 българи. Сред жертвите са членовете на полска държавна делегация, водена от тогавашния министър на културата Йежи Вилхелми, брат на известния артист Роман Вилхелми, юношеският тим по баскетбол на Полша, треньорката на националния тим по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, нейната помощничка Румяна Стефанова, гимнастичките Албена Петрова и Валентина Кирилова, съдийката Севдалина Попова и корепетиторката Снежана Михайлова, както и юношеския тим по футбол на България.
През 1979 година със средства на близки и родственици на починалите и със съдействието на БГА „ Балкан” недалече от мястото на злополуката, край шосето Габаре - Върбица, е построен гранитен монумент, отдаден на жертвите на самолетната злополука, който понастоящем е безстопанствен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР