Започнаха коледните приготовления в Полша. За поляците, повечето от които

...
Започнаха коледните приготовления в Полша. За поляците, повечето от които
Коментари Харесай

В Полша се готвят за Коледа

Започнаха коледните мерки в Полша. За поляците, множеството от които са католици, един месец преди Коледа е уместно време за рязане на елхи и направа на декорации.

Полша е един от най-големите производители на коледни декорации в света. Причината за това е, че всяка една играчка е ръчно направена. В източната част на страна, е бит декорациите да бъдат направени и от плява, с цел да се подсети, че Исус е бил роден в ясли.

Кристина Борешка - притежател на магазин за коледни декорации: " Ние създаваме ръчно всички декорации, както и декорациите върху тях. Най-малката топка е с 3-сантиметров диаметър, а най-голямата с 15. "
Коледните топки, които на полски се назовават " бомбки ", се купуват и слагат на елхата на Бъдни вечер. В някои фамилии е бит, една от тези стъклени играчки да бъде счупена преднамерено, с цел да може злото да се уплаши и да напусне къщата за идната година.

Освен направа на декорации, стартира и рязането на елхи. Те порастват в специфични за задачата места и всяко едно дърво би трябвало да е на възраст сред 6 и 10 години, с цел да бъде отрязано.
Роберт Керас - чиновник в горско стопанство: " Дървото би трябвало да има кондензиран зелен цвят, твърди клончета, и съгласно полския стандарт - диаметърът на стъблото би трябвало да е малко под 40 сантиметра. Но това е остаряло предписание и ние ще се съобразим с усета на клиента, в случай че той е разграничава от стандарта. "
Всяка година поляците купуват към 6 милиона естествени елхи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР