Започнаха дейностите по реновиране на чешмата Бежана“ край разградското село

...
Започнаха дейностите по реновиране на чешмата Бежана“ край разградското село
Коментари Харесай

Започва реставрацията на каменната чешма край разградското село Островче

Започнаха дейностите по реновиране на чешмата „ Бежана “ край разградското село Островче, оповестиха от общинската администрация. 

Те се правят по план, с който община Разград завоюва финансиране от 2000 лева от Националния конкурс „ 30 години DEVIN – Доверие във всяка капка “. Общо 30 начинания на локални управи за възобновяване на публични чешми бяха финансирани от фирмата-юбиляр. Проектът на община Разград бе квалифициран по предложение на Инициативен комитет от Островче, който потърси подпомагане от локалната администрация преди няколко месеца. 

На формалния старт на плана през днешния ден ръководителят на Инициативния комитет Стоян Димитров и кметският наместник Милка Пенева благодариха на община Разград за съдействието и поддръжката, както и на съселяните си за интензивността в дарителската акция, която цели да трансформира мястото към чешмата в ъгъл за отдих и отмора за жителите и гостите на Островче. Инициативният комитет обмисля да кандидатства и по европрограми за възстановяване на туристическата инфраструктура в региона, показват от общината. 

По плана на DEVIN са отпуснати средства за рехабилитиране на каменните корита, за пренареждане и при нужда замяна на каменните блокове на чешмата. Ангажимент на общината е замяна на водопровода, на отчасти пропаднала и пропукана 200 метрова водопроводната тръба - от каптажа до самата чешма „ Бежана ". Принос към самодейността за превръщането на чешмата в атрактивен туристически обект е и безвъзмездният труд, който поставят локалните поданици за облагородяване на региона.

По остаряла българска традиция ремонтните действия започнаха с питка с шарена сол и мед, както и с плиснато менче с вода, с цел да върви работата като по вода.

Официални посетители на събитието бяха Христина Русева – шеф отдел „ Стратегическо обмисляне и планове “ и инж. Недим Тахиров – шеф отдел „ Опазване на околната среда “ в община Разград.

Местните хора се надяват следващата година, когато се празнуват 110 години от построяването на чешмата, местността към този момент да се е трансформирала в посещаван ъгъл за отдих и туристическа дестинация и да се съберат там на общоселски празник.

В непосредственост до мястото има могили, в региона е и изворът на река Бели Лом. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР