Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По

...
Започнаха дeбатите по новите учебни програми за 10 клас. По
Коментари Харесай

Новите учебни програми за 10 клас предизвикаха остри спорове

Започнаха дeбатите по новите образователни стратегии за 10 клас. По история е включен интервала на комунистическия режим в България след 1944 година, което породи разногласия за какво пък не се приказва за антифашистката опозиция. По-големият проблем на стратегиите обаче е изключителното компресиране на материала. Причината - по новия закон някои от учениците могат да изоставен учебно заведение след 10 клас и по тази причина целият материал от 11 и 12 клас слиза в долните класове.


Според новия закон 10 клас или първият гимназиален стадий ще приключва с национално външно оценяване или матури. Затова до 10 клас учениците към този момент би трябвало да са изучили главните предмети, с цел да има образованието им някаква комплектност. Беше решено в този клас поради матурите да се учи История и География на България и българска литература. До какво докара това обаче? До мощно компресиране на материала в 8, 9 и 10 клас, поради неналичието тези предмети в 11 и 12 клас. Дори история в 10 клас ще се учи цели 3,5 часа седмично или двойно. И отново няма да е задоволително.
Евгения Калинова, учител по модерна история в СУ: Големият проблем е и съгласно мен и той ще се прояви и в този момент при преподаването е, че тези учебници и образователни стратегии обгръщат целия интервал от праисторията и траките до нашето влизане в Европейски Съюз - това е едно огромно предизвикателство за създателите на учебници, за учителите и за самите възпитаници в границите на няколко месеца да минат целия този интервал.Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Аз мисля, че ние сме намерили салдото в това отношение, организирахме и съвещания, разисквания, доколкото ни разреши времето с представители на академичната общественост и се надявам, че оттова нататък в учебниците и при преподаването на този материал също ще бъде открит салдото.
Същите тези възпитаници, които през 2019-2020 ще са в 10 клас, към този момент изпуснаха един международен интервал - Средновековието. В същото време измежду така и така многото уроци след дълги битки в учебника по История за 10 клас влезе и интервала на комунизма, с понятия като наказателен уред, съветизация, тирания на пролетариата.
доцент Лъчезар Стоянов, учител по Нова българска история, Нов български университет: Комунизъм, фашизъм и национал- социализъм, както те исторически се утвърждават, би трябвало да бъдат третирани еднообразно отрицателно, представяни и оценени и това е метод в края на краищата да се отървем от това политическо отклоняване в историческия развой - тоталитаризмите.
Другата позиция е, че най-вече нови понятия се вкарват за комунизма и няма уроци за фашизма в България, партизанското придвижване, антихитлеристката опозиция.
проф. Евгения Калинова, учител по модерна история в СУ: Трябва да кажем, че в частта за българската история до 1944 година също липсват доста съществени неща - липсва Законът за отбрана на нацията, антиеврейското законодателство, имаме спасяването на евреите, но не знаем от какво ги спасяваме.
Заради битката кое да влезе, кое да остане, от така и така претрупания материал по история отпаднаха такива значими понятия като неправителствени организации и мажоритарна и пропорционална изборна система. Поне от министерството дават обещание в учебника по история да има единствено обстоятелства, само че не и оценки.

По литература има единствено произведения на български създатели - Вазов, Славейков, Яворов като стигаме до Хайтов и Радичков. Тук материалът от 11 клас слиза в 10, а в 8 и 9 се сбиват Антична, Ренесансова, Просвещенска и цялата останала европейска литература. Така да вземем за пример в този момент в 8 клас дружно с " Илиада " се учат " Декамерон ", " Дон Кихот " и " Хамлет ".

Учители по литература разясниха за " По света и у нас ", че в новите стратегии виждат единствено маркиране на създатели и тематики. И в случай че обобщим - до момента в който всеки желае значимото съгласно него да влезе в учебниците, най-после пострадали са следващите " опитни зайчета " на българската просветителна система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР