Започнаха да се се образуват първите по-сериозни гръмотевични бури над

...
Започнаха да се се образуват първите по-сериозни гръмотевични бури над
Коментари Харесай

Силни гръмотевични бури връхлитат Балканите, има риск от градушки над Западна България

Започнаха да се се образуват първите по-сериозни гръмотевични стихии над страните от Западните Балкани, заяви meteobalkans.com. Към този миг на сателитната фотография се вижда, че се образува и първата мезо-конвективна система, която към този момент доближи Косово, Западна Сърбия и Северна Албания.

Много скоро превалявания и гръмотевични стихии ще се образуват над планинските региони от Западна България, а по късно бурите ще се обедният с явленията, идващи от Сърбия и Северна Македония.

Към 17 ч. процесите над Сърбия и Северна Македония приближиха Западна България. Очаква се до 2-3 часа над региона на Сандански, Благоевград, Перник, София, Драгоман, Враца, Монтана и Видинска област да завали дъжд. Валежите ще са съпроводени и от гръмотевици, има риск и от градушки.

Жълт код за обилни превалявания с гръмотевици в множеството области от Западна, Северна, Централна и част от Южна България е разгласен за неделя.

Значителни количества се чакат в съвсем в цялата страна, като се изключи Източна и Североизточна България. Ще има краткотрайни, само че интензивни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Количествата ще бъдат 20-35 mm, локално до 50 mm. Има условия и за градушки.

През страната ще премине леден атмосферен фронт. Ще се развива купеста, в Западна и Централна България и купесто-дъждовна облачност; там вятърът ще се ориентира от северозапад. Повече слънчеви часове ще има преди обяд в Източна България, само че вечерта и там ще превали и прегърми. Максималните температури ще са от 26°-27° тук-там по високите западни полета до 33°-34° на изток, в София - към 26°.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР