Започна вторият етап от строителството на Линия 3 на метрото

...
Започна вторият етап от строителството на Линия 3 на метрото
Коментари Харесай

Започна вторият етап от строежа на третия лъч на столичното метро

Започна вторият стадий от строителството на Линия 3 на метрото в столицата - от улица " Житница ", през ж.к " Овча купел ", до бул. " Околовръстен път ".

На церемонията в столичния квартал " Овча Купел " участваха зам.-председателят на Европейска комисия Юрки Катайнен, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министърът на превоза Ивайло Московски и други.

На символичната първа копка Фандъкова съобщи, че в квартал " Овча Купел " ще бъдат построени 3.8 километра метролинии и 4 нови метростанции, които ще свържат квартал " Овча купел " 1 и 2 и Горна баня с централната градска част. По думите й, след по-малко от две години и половина жителите на тези квартали ще могат да стигат до центъра на града за 12-14 минути.

 Снимка 230934

Фандъкова добави и че това е най-видимият резултат от метрото, само че това, което е извънредно значимо, са спестените нездравословни излъчвания. Очакванията са, че след построяването на третата линия, спестените количества нездравословни излъчвания да бъдат към 90 хиляди тона годишно.

В последните години метрото се финансира със средства от Европейската комисия, акцентира кметът на София. " Общо цената на този сектор е близо 102 млн. евро. От тях 68,5 млн. са безплатно европейско и национално финансиране ", показа още Фандъкова.

Столична община е вложила в този сектор 33,4 млн. лева за строителството.

Йорданка Фандъкова акцентира, че най-трудната част е била отчуждителните процедури - към 2,5 млн. са изплатили за отчуждение и право на прекосяване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР