Започна строежа на българска територия на газовата връзка между България

...
Започна строежа на българска територия на газовата връзка между България
Коментари Харесай

Радев на първа копка: Ще се радвам да открием интерконектора до края на 2023-а

Започна градежа на българска територия на газовата връзка сред България и Сърбия. По проект тя би трябвало да свързва градовете Нови Искър и Ниш.

" Ще се веселя да открием новия интерконектор до края на годината ". Това сподели президентът Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич. Двамата направиха първа копка на газова връзка със Сърбия.

Президентът Радев подсети, че България се потвърди като надеждна директна страна и даже и в най-тежката обстановка, когато страната ни е останала без съветски газ, е траяла безпроблемно да изнася синьо гориво за Сърбия. Страната ни е и третият максимален чист експортьор на електрическа енергия в Европа.

„ Радвам се да поздравявам президента и мой другар Вучич, с цел да сложим началото на този план - стъпка в задълбочаването на връзките ни със Сърбия. Интерконекторът е залог за бъдещето, само че и израз на волята на страните ни дружно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, учредено на взаимност и поддръжка, новаторски технологии и нови подходи.

Устойчивото съдействие на Европейска комисия дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация и сигурност на доставките. Добиваме благоприятни условия за уголемен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и съглашението с Турция за терминалите за полутечен газ са триумфи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ. Това е образец за разширеното съдействие ”, сподели още българският държавен глава.

Радев разкри, че България е била основател за предложенията към Европейска комисия за помощ на страните от Западните Балкани. „ Вече има обезпечена помощ в енергийния пакет за тези страни. Заедно ще съумяваме да преговаряме на по-добра цена и условия.

Газовите връзки в нашия район ни отварят благоприятни условия и са израз на повишените благоприятни условия и
залог на капацитета на нашия район за бъдещо развиване - това значи сигурност, взаимност, диверсификация. Това е ключът към мирна, демократична и просперираща среда в нашия район ”, сподели още президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР