Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в СараевоЗапочна пленарната

...
Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в СараевоЗапочна пленарната
Коментари Харесай

Започна сесията на лидерите от Югоизточна Европа в Сараево

Започна сесията на водачите от Югоизточна Европа в Сараево Започна пленарната сесия на водачите от Югоизточна Европа, които се срещат в Сараево.  Публикувахте от в  Форумът стартира в понеделник на фона на напрежение сред София и Белград, което породи след остра имитация на сръбския външен министър Ивица Дачич в отговор на изявление българския министър председател Бойко Борисов за външната политика на Европейски Съюз и статута на Косово. 

До нуждата от туширане на напрежението се стигна, откакто външният министър на Сърбия Ивица Дачич  реагира остро на изявление на българския министър председател Бойко Борисов по време на среща за Западните Балкани в полския град Познан. В отговор на журналистически въпрос по какъв начин ще се отрази номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за висш представител на Европейски Съюз по външната политика, откакто страната му не признава Косово, Борисов уточни, че “когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш е да защитаваш националния си интерес . ”  Публикувахте от в  По думите му, изборът на Борел не значи, че мнението на Испания ще бъде миродавно за страните, които са признали Косово. Последв а остра реакция от външния министър на Сърбия Ивица Дачич, а по-късно и приучване на посланици. 



По време на всекидневен диалог в границите на Срещата на върха в Сараево Бойко Борисов увери сръбската си колежка Ана Бърнабич в доброжелателността си. “Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл ” , съобщи българският министър-председател по време на диалога, който се излъчваше онлайн във Facebook страницата му.  Той акцентира, че в никакъв случай не е споделил нищо друго от това, че Сърбия и Косово би трябвало да се схванат. 
 БГНЕС, Министерски съвет
По време на вечерята българският министър-председател се срещна импровизирано и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, а през днешния ден е формалната им двустранна среща. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР