Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека Св. св. Кирил

...
Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Слагат рампа за снайперисти и нов стъклен покрив на Националната библиотека

Започна ремонтът на покрива на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ в София, който ще коства 782 400 лева и би трябвало да продължи 90 дни.

Това стана ясно на конференция през днешния ден в културната институция, където шефът доцент доктор Красимира Александрова увери, че ремонтът на паметника на културата е координиран с всички институции и ще бъде изработен по метод, съгласуван със статута ѝ. Миналата година покривът на постройката протече, като засегна някои от защитаваните в него книги и документи, по тази причина в този момент са били отпуснати пари за промяна на каменната обшивка, прозирните тавани (оберлихт) и други

На въпроса на OFFNews дали отпуснатите пари са задоволителни за първокласен повсеместен ремонт на покрива, или са просто за закърпване на ситуацията, Апостол Глосов, шеф на компанията реализатор БИАД-С, разяснява, че парите в никакъв случай не стигат и постоянно може да се създадат още доста неща, само че сегашният план ще подсигурява десетилетия наред здравината на покривната структура. В него се включва замяна на керемидите и настилката под тях (която до момента е била от пръст, сложена преди над 65 г.), по-добро стъклено покритие на оберлихта, позволяващо по-качествено естествено осветяване в читалните и офисите, нова хидроизолация, увеличаване на структурата, защото сега " положението е плачевно ". Това ще спре течовете, което в действителност е най-големият проблем сега.
 Библиотеката в Малмьо
Интересен нов подробност от покрива ще бъде слагането на рампа за разполагане на снайперисти:

" Покривът в частта си, която гледа към площада на " Св. Александър Невски ", е място, където доста постоянно има събития и празнувания, ето в този момент следва папата да пристигна май месец, и на този покрив се разполагат снайперисти, тъй като е извънредно комфортен за това. Средното тегло на един мъж е 80-90 кг, оттова като включим и снаряжението му още толкоз – може да си визиите какво се случва, когато един подобен човек се качи и стъпва върху керемидите. Те се натрошават, по тази причина ние сменяме керемидите и основата им, само че това не взема решение казуса с разходките на хора по тях. Затова слагаме едно оборудване – пътека от железна структура - върху което да се върви, когато се постанова да се разполагат снайперисти там ", разяснява Глосов.

 Доц. доктор Красимира Александрова. Снимка: Александра Маркарян / OFFNews.

Цялостен ремонт, от който постройката монумент на културата обезверено се нуждае, към този момент не се планува . За сходно начинание ще са нужни милиони левове, с които да се измаже наново разпадащата се фасада, да се смени електрическата и ВиК апаратура, парното, дограмата. Дигитализацията на фонда на библиотеката - съвсем 8 милиона единици - също изостава извънредно, като досега по-малко от 10% от него са цифровизирани.

Ръководството на една от най-важните културни институции в страната обаче прави всичко по силите си, с цел да набави средства от Министерството на културата и странични планове, с които поетапно да извършва своите проекти за рационализация и поправки, разяснява доцент доктор Красимира Александрова.

Инж. Наталия Въкова, експерт по капитално строителство към библиотеката, добави, че от 65 години насам постройката не е прекосявала главен ремонт, което води до съществено закъснение във вграждането на новите технологии. Така да вземем за пример към момента няма средства за слагане на кабинки за четене за незрящи хора, а асансьор в постройката е подложен едвам неотдавна и то с поддръжката на Агенция за хората с увреждания.

" Прави се нова лаборатория сега, само че не може да се постави нова технология в болно тяло (бел.ред. - нуждаещата се от ремонт сграда). Всичките ни старания са ориентирани към осъществяване на съществена замяна на инсталациите – търсим донори, търсим отвред помощ и съумяваме да намираме хора, които схващат какъв брой е значима нашата активност за обществото ", споделя тя.

Инж. Въкова акцентира, че е неприемливо нашата духовна памет и знание да се съхраняват в " една остаряла града, която отвред плаче за ремонт ".

 Инж. Наталия Въкова. Снимка: Александра Маркарян / OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР