Започна референдумът за независимост, организиран от кюрдското регионално правителство в

...
Започна референдумът за независимост, организиран от кюрдското регионално правителство в
Коментари Харесай

Започна гласуването на кюрдския референдум за независимост

Започна референдумът за самостоятелност , проведен от кюрдското районно държавно управление в Северен Ирак, макар че множеството страни приканиха да не се организира, защото може да отприщи неустойчивост и принуждение в Близкия изток, осведоми Ройтерс.

 Иракски Кюрдистан организира референдум за самостоятелност
Иракски Кюрдистан организира референдум за самостоятелност

Ирак, Турция и Съединени американски щати се оповестиха против допитването

Изборните секции отвориха порти в 08,00 часа локално време и би трябвало да затворят в 18,00 часа . Окончателните резултати би трябвало да бъдат оповестени в границите на 72 часа.

Очаква се множеството кюрди да гласоподават за самостоятелност . Допитването не е правно обвързващо, само че ще даде мандат на държавното управление на Масуд Барзани да стартира договаряния за отделянето на богатия на нефт район с Багдад и прилежащите страни.

От 100 година чакаме този ден , сподели Ризгар, чакайки на опашка от мъже пред изборна секция в учебно заведение в Арбил (Ербил), столица на държавното управление.

Искаме да имаме страна, благодарение на Аллах . Днес е празник за всички кюрди. С волята на Аллах ние ще кажем да , да за обичания Кюрдистан, добави той.

Върховният съд на Ирак обаче към този момент разгласи за противозаконен този референдум . На него се опълчиха Турция, Съединени американски щати и Иран.

Иракският министър председател Хайдер ал Абади съобщи, че проблемите в района са резултат от неприятно локално ръководство и сепаратистките настроения единствено ще ги задълбочат. Той е решен да резервира териториалната целокупност на Ирак.

Референдумът ще продължи 10 часа. Избирателни секции са отворени в 3 иракски области.

Имащите права на глас са 5,6 млн. души.

Кюрдското население е към 30 млн. души и живее на територията на няколко страни в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР