Започна процедурата по доверено изграждане на изходния код на софтуера

...
Започна процедурата по доверено изграждане на изходния код на софтуера
Коментари Харесай

Ето какво включва процедурата по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване

Започна процедурата по доверено създаване на изходния код на софтуера на машините за втория тур на кметските избори. Това е същинската част на процеса, която приключва в генерирането на хешкод.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 757
Главният секретар на Министерство на електронното ръководство (МЕУ) Ангел Петров обясни процеса по доверено създаване на изходния код на софтуера на машините за гласоподаване.

„ Процесът се прави от специалисти. Тази процедура лишава часове. Тя се прави на хардуерна платформа, която в никакъв случай не е излизала отвън постройката на ЦИК. Започва параметрите на платформата, заличаване и качването на нова операционна система. Едва по-късно представители на „ Електронно ръководство “ отварят сейфа, от него изваждат един плик, в който има осведомителни активи. Този притежател е криптиран, предпазен е с ключова дума, има контролна сума “, изясни той.

Петров акцентира, че всички институции, свързани с изборния развой, работят непрекъснато. „ Всички стъпки по методиката се разиграват. По-бързо се случват нещата, тъй като използваме същите активи, с които към този момент разполагаме “, посочи той. " Не съм си тръгвал от тук. Няма и да си потеглям, до момента в който цялата процедура не бъде приключена. имаме доста добра връзка и с ЦИК, и с другите три институции. Процесът няма да бъде приключен с взаимни отстъпки ", безапелационен бе главният секретар на МЕУ.

В залата участва министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, представители на ЦИК, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация и представители на политическите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. ДАНС продължава да следи процеса.

Припомняме, че снимане на хешкода от заместник-министъра на електронното ръководство и отчет на ДАНС по случая доведоха до гласоподаване с хартиена бюлетина на първия тур на локалните избори.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР