Започна принудителното премахване на три незаконни постройки на територията на

...
Започна принудителното премахване на три незаконни постройки на територията на
Коментари Харесай

Какво се знае за казуса „Искър“

Започна насилственото унищожаване на три противозаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство “Искър ”, това заяви още през вчерашния ден основният проектант на Столична община (СО) Здравко Здравков.

Сградите са издигнати от компания, която е обвързвана с предприемача Румен Гайтански.

„ Вследствие на издадени от мен заповеди, които касаят унищожаване на противозаконното строителство, преминахме първо през административен надзор от Административен съд София - град, а по-късно и от Върховния административен съд. Заповедите влязоха в действие и с контракт, който кметът на София Васил Терзиев подписа със " София ЕкоСтрой ", добави той.
 БГНЕС
По думите на основния проектант Столична община демонстрира нулева толерантност към противозаконното строителство. Здравков изясни, че по време на акцията по премахването са били възпрепятствани: „ Беше подложен автомобил, който спираше достъпа, както и вратите бяха заключени с катанец “, разяснява той и посочи, че са преместили автомобила и са съумели да влязат със профилирана техника.

„ Амбицията ни е да покажем, че към нелегално строителство ще има и отсега нататък нулева толерантност - премахването продължава “, съобщи Здравко Здравков.

Той изясни още, че след идването със профилираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е развалил. „ Трябва да установим какви са вредите, с цел да си свърши общинското дружество работата “, добави още той.

Архитект Здравков моли министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев да обърне внимание на Югозападното държавно дружество, тъй като на входната врата е била сложена заповед, с която се лимитира достъпът във връзката с размножителния интервал на кошутите. " Механизацията, която влезе в обекта, щяла да заплаши размножаването на дивеча в предприятието. Факт е, че тази постройка се строи повече от година и половина, и когато се е строяла не е пречела нито на дивеча, нито на кошутите ", разяснява Здравков.

„ Кой е разрешил да се строи постройката би трябвало да се попита притежателят на терена, ние предприехме всички нужни дейности по констатиране на нелегално строителство, издаване на заповеди, който са доказани по този начин, че дейностите по унищожаване са безусловно законни “, сподели още основният проектант.
 БГНЕС
Извършител на противозаконното строителство потвърдено е компанията “Био майнинг ”, а притежател на земята е Югозападно дружество, принципалът е Министерството на земеделието и храните, изясни Здравков. „ Сградата, която отстраняваме, извършва икономически функционалности за предпазване на сено, само че в нея има очакван басейн, има отоплителна и ОВК апаратура “, уточни архитектът. Той добави, че функционалността на постройката най-вероятно е била да бъде почивна станция, тъй като има приспособени спални пространства и зона за хранене.

И трите здания са установени като нелегално строителство през 2019 година. Те нямат никакви документи и при опита да се потвърди, че тези са издигнати преди 2001 година, с цел да получат съответния режим на толерантност, съдиите възприеха доказателствата, който наши специалисти показаха - геодезични заснемания, фото и сателитни изображения. С тях доказахме, че строителството е осъществено след 2019 година, изясни Здравко Здравков.

Главният проектант на Столична община уточни още, че след премахването на противозаконните постройки земята ще бъде моделирана по натурален метод, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев сподели, че към момента няма информация какъв брой ще коства акцията по премахването на постройките, както и нанесените вреди по техниката.

Въпреки правосъдните каузи и протакането им, справедливостта спечелва, сподели пред депутатът от " Зелено придвижване " Владислав Панев.

" Това дело и това срутване на противозаконни градежи за мен е знак на това, че всички в страната би трябвало да са равни пред закона. Това е изискването за разцвет на нацията ", добави той.

Според него " страната финансира тази компания по всевъзможен метод " и напомни, че по времето на Стоян Мавродиев отпред на Българската банка за развиване компанията е получила 150 млн. лева „ Това беше най-големият от прословутите огромни заеми на тази банка “, посочи той.

" Получи ги за продажбата на една дребна кърджалийска пътностроителна компания с оборот от 5-6 млн. лева годишно. Това са чисти пари. Кредитът, който беше изтеглен от банката, беше на името на дребна компания, благосъстоятелност на човек, който живее в панелка в " Люлин ". Малка част от тези 150 млн. бяха употребявани за градежа на тези противозаконни здания. Държавата освен напълно е финансирала този план, само че и от горната страна ", разяснява още Панев.

По думите му от самото начало Държавното горско дружество и Държавното ловно стопанство " играят юристи на компанията на Румен Гайтански ". По всевъзможен метод страната продължава да бъде против общината, счита той. Според него манталитетът на служителите би трябвало да се промени.
 БГНЕС
Според доцент Христо Михайлов - ректор на Лесотехническия университет и някогашен ръководител на Националния ловно-рибарски съюз, държанието на горските началници и шефът на Ловното стопанство в този проблем е " безобразно ".

" До подобен неприличен случай не съм очаквал, че можем да стигнем ", означи той.

По думите му освен Държавно ловно стопанство " Искър ", само че и още дузина държавни ловни стопанства са в процедура на публично-частно партниране според законовите условия и разпореждания.

" Но това публично-частно партниране остава огромна мистерия. Такъв модел за ръководство на ловни стопанства в Европа няма ", безапелационен е доцент Михайлов, като изясни, че в това публично-частно партниране частният интерес е доста добре предпазен, само че общественият не е. Той добави още, че договорите за публично-частно партниране остават мистерия за обществеността.

" Кой ръководи стопанството? Кой кадрува? Кой назначава? Кой ръководи финансовите потоци? Кой ръководи биологичните активи? ", попита доцент Михайлов и настоя за гласност на договорите, а това може да стане с смяна в законодателството, обвързвано с лова.
 БГНЕС
Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС по отношение на противозаконното строителство постоянно е била безапелационна и поредна - то би трябвало да се отстранява, тъй като законите важат за всички български жители. Това се споделя в позиция на съветниците изпратена до медиите.

В нея се декларира, че законите важат за всички и кметът на София Васил Терзиев би трябвало да довърши започнатата битка с противозаконното строителство от някогашния кмет на София Йорданка Фандъкова.

Общинските съветници разясняват и противозаконните постройки в Държавното ловно стопанство " Искър “, акцентирайки, че през 2021 година тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков са издали заповедите за премахването на трите постройки. Заповедите бяха обжалвани и дефинитивно извоювани от Столична община, а в този момент Терзиев има задължението да провежда осъществяването на заповедта, взаимно с държавните институции. Професионалното и прецизно съблюдаване на процедурата е наложително изискване, тъй като държанието на другата страна до момента ясно демонстрира, че употребяват всяка една опция за оборване, показват още общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

По думите им е необяснимо държанието на структурите към Министерството на земеделието, които са отказали подпомагане на чиновници на Общината. Общинските съветници упорстват земеделският министър в оставка Кирил Вътев да разпореди незабавна инспекция за случилото се в Югозападното горско дружество. Обяснения чакаме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта, показват още те.

Още преди седмица неслучайно по време на разискване на бюджета за 2024 година неколкократно предложихме средствата за срутване на противозаконните градежи да се усилят най-малко с 50%, изясняват общинските съветници и допълват, че обектът на язовир Искър също е бил в листата. Само там ще се изхарчат 80% от препоръчаните от кмета Терзиев пари в бюджета за 2024 година, считат още те.

Поради тази причина, до момента в който Общината не възвърне от компанията “Био майнинг ” разноските от 2,4 млн. лева, Столична община ще е способна да разпорежда пет пъти по-малко от плануваните за срутване рискови и противозаконни здания в София, показват още в позицията си общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

От Министерството на земеделието обявиха в своя позиция, че оказват цялостно подпомагане за осъществяване на влязлото в действие правосъдно решение.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР