Започна пресконференцията на министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във

...
Започна пресконференцията на министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във
Коментари Харесай

НА ЖИВО Кацаров: Утре вероятно излизаме от тъмночервената зо...

Започна конференцията на министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по отношение на удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и обвързваните с това заповеди за въвеждане на краткотрайни противоепидемични мекри на територията на страната.

Епидемиологичната конюнктура се усъвършенства. Утре евентуално ще излезем от тъмночервената зона. Това сподели на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„ Епидемичната кривата стигна равнище съвсем равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, съобщи проф. Мира Кожухарова.

Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била записана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„ Към момента кривата доста внезапно спада. Това е положителната новина”, сподели Кожухарова.

Здравните управляващи регистрираха позитивен резултат от зелените документи. Именно с помощта на тях е имало висок % на хора, които се тестват.

„ Това има доста позитивен резултат в епидемиологична вълна, тъй като се хващат случаите”, изясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е имунизираното население все още у нас.



Министерство на здравеопазването взе решение, като признателност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен орден.



Припомняме, че преди няколко дни Министерски съвет взе решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура от 1 декември 2021 година до 31 март 2022 година Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развиване на следващата пандемична вълна. Засегнати от новия ковид са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които индикаторът надвишава 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено повишаване на заболяемостта се следи при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на приетите в болница лица.



Ваксинационният обсег в страната е 25,53% и надалеч от поставените от Европейски Съюз цели от 70% измежду възрастни хора и население като цяло. Това способства за записаните високи равнища на заболяемост измежду неимунизираните лица, които показват над 85% от всички инфектирани със SARS-CoV-2 лица.

СНИМКИ: Ивайло Йолчев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР