Започна преходът на властта в Саудитска Арабия, коментира за novini.bg

...
Започна преходът на властта в Саудитска Арабия, коментира за novini.bg
Коментари Харесай

Как се кълнат министрите в Саудитска Арабия? Целуват ръцете и краката на краля!

Започна преходът на властта в Саудитска Арабия, разяснява за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

 Крал Салман, който по непотвърдена информация от началото на август е под лекарско наблюдаване в домашни условия, издаде три указа. Те произтичат от Устройствения устав на властта /УПВ/, който е самобитна конституция на кралството. Той назначи своя наследник и престолонаследник Мохамeд бен Салман за министър-председател. Оттук насетне съвещанията на Министерски съвет ще бъдат ръководени от младия принц, само че в наличието на краля. Това е според член 35-ти от УПВ.



Освен това е изработен ремонт на държавното управление, което е разследване на Устройствения устав на работата на министерски съвет.

Според този документ на всеки четири години би трябвало да има кадрови промени в Министерски съвет.

Най-важната смяна е поемането на другия наследник на крал Салман – Халид на поста министър на защитата, който беше до този миг от компетенциите на новия министър-председател. С дребни изключения, множеството министри резервират постовете си.

 Новите членове на държавното управление поставиха клетва, която гласи:

„ Кълна се във Всемогъщия Бог да бъда предан към моята вяра, по-късно към моя крал и моята страна, да не разгадавам нито една от държавните секрети, да вардя нейните ползи и разпореждания и да извършвам отговорностите си с почтеност, доверие и откровеност. ”

Саудитските медии излъчиха репортаж, на който се виждаше процедурата по полагането на клетвата. Новите министри произнасяха текста в наличието на краля и новия министър-председател. Те целуваха ръката и допираха с устните си десния крайник на седналите двама водачи на кралството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР