Започна поклонението пред тленните останки на Българския патриарх Неофит в

...
Започна поклонението пред тленните останки на Българския патриарх Неофит в
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Започна поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит

Започна поклонението пред тленните остатъци на Българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “. През целия ден миряните ще могат да отдадат респект и да се сбогуват с патриарха.

Още гледайте във видеото на SafeNews:

Днес и на следващия ден са дни на печал в памет на Негово Светейшество.

С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм „ Св. Неделя “, където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм „ Св. Неделя “ е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Опашка от вярващи се изви на поклонението пред патриарх Неофит в храм-паметника „ Св. Александър Невски ”. Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 08.00 ч.

Тленните остатъци ще останат в катедралния храм 24 часа.

 

„ За момента е умерено. Направена е организация – в 09:00 часа да влязат жители и публицисти да влязат за поклонението, чака се към 10:30, 11:00 публични лица. За момента е умерено. От централния вход влизат хората, излизат през северния вход “, съобщи за Красимир Димитров от Столична община.

Още гледайте във видеото на SafeNews:

 

SafeNews напомня, че Негово Светейшество умря в сряда вечерта. Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.
Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР