Започна мащабно строителство на святото мястоКрай Рупите,на броени метри от

...
Започна мащабно строителство на святото мястоКрай Рупите,на броени метри от
Коментари Харесай

Коко Динев и съдружници искат да превърнат Рупите в нов Слънчев бряг

Започна огромно строителство на святото място

Край Рупите,на броени метри от изворите с лечебна вода,изниква голям бетонен град, освен това в непосредствена непосредственост до храма на баба Ванга. Наглото строителство, което е напът да трансформира красивата околност в нов Слънчев бряг, тече под егидата на общинари и предприемачи от Петрич и Сандански, написа Уикенд.

Официални вложители се водят Костадинка и Валентин Парапунови⁹ от Петрич и предприемачът, фен на чалгаджийки – Коко Динев. Десетки други също готвят строителни бумаги за плановете си. Парапунови и Динев градят спа комплекс с 10 къщи за посетители, административна постройка и огромен паркинг, който ще се просне върху лечебната тиня на минералните извори до храма на Ванга. Предвижда се по-късно да бъдат забити и още два големи хотела. Този комплекс от здания, както твърдят еколози ще постави ръка на съвсем целия дебит на целебната вода.

Историци пък изричат догатки, че градежите ще затрият антично завещание, тъй като има версия, че подземен на хотелите е античният град Хараклея Синтика. Педи време тъкмо заради тази причина градежът е спиран, само че в този момент още веднъж се гради с бързи темпове.

Да не приказваме, че Рупите, са и място, в което гнездят 141 типа птици, от които 33 типа са включени в Червената книга на България. Районът е разгласен за предпазена околност още през далечната 1980 година и от този момент всякакво строителство е забранявано. Явно възбраната не важи за избрани бизнесмени. През последните години еколози постоянно провеждат митинги, само че очевидно без резултат. Стотици декари аграрни земи се вкарват в регулация и с цел да мине по-лесно процедурата, първо се издава позволение за изсичане на дърветата върху терена, под претекст че не било гора. Така към този момент е обръсната до голо повърхност от над 1 кв. км. Според еколози, с цел да се даде позволение за сеч, би трябвало да има оценка за въздействието върху околната среда и човешкото здраве, още повече че тези земи са в предпазена околност, в която живеят десетки предпазени типове.

В такива места, които са част от европейската мрежа „ Натура “, би трябвало да се заобикаля всякаква човешка интервенция или би трябвало да е извънредно прецизна. Със сигурност евродирекетивата не планува да се подвига цяла империя от хотели и къщи за посетители. Явно вложителите обаче нямат никакво желание да зачитат закона и имат сериозен политически тил, тъй като макар митингите на еколози, Министерството на околната среда и водите се прави на три и половина, а кметството в Петрич напряко подкрепя строителната инвазия. Само че каква по-добра илюстрация на слуховете, че основен вложител, прикрит зад подставени лица, е кметът на Петрич – Димитър Бръчков.

Бетонните чудовища, израстващи до храма на Ванга, заграбват освен земята, само че и лечебната вода в региона. Отсега се популяризират първокласните им спа центрове, които щели да употребяват минералната вода от находището, известно като „ Рупите – Кожух “. Инвеститорите даже не се тормозят, че с това нарушават волята на Ванга. Както напомнят локални, пророчицата приживе нееднократно предизвестява: „ Когато някой тръгне да печели пари от водата и тя ще се скрие! Водата е подарък за хората и би трябвало да е безвъзмездна “. Явно за бетонджиите това не е кой знае какъв проблем. В цялата тази история е доста странна позицията на фондация „ Ванга ”, която сякаш се грижи за наследството на прорицателката и в частност за черквата й „ Света Петка Българска ”.

Досега най-малко не се е чуло управлението на Фондацията да е надигнало глас против новия Слънчев бряг, който израства на метри от храма. Явно за тях пророчицата, въпреки и от дълго време мъртва, е единствено една златна кокошка, от която вадят положителни пари.

В момента по сметките на Фондацията има над 700 000 лв., демонстрира информация в Търговския указател. Отделно огромният бизнес се върти от компания „ Рупите 2010″, която, несъмнено, е благосъстоятелност на Фондацията.

От продажба на свещи, сувенири и книги изкарват над половин милион на година. Да забележим кои са основните настоящи лица в тази конструкция, която има положителни облаги. Прави мощно усещане, че част от тези хора преди време са писали доноси за Държавна сигурност, а през днешния ден сякаш работят за опазване на духовното завещание на ясновидката. Зад гръмките лозунги, че съхраняват във времето делото и задачата на фамозната в целия свят баба Ванга и нейния храм „ Света Петка “ в Рупите, те в действителност натрупат пачки от неспирния туристически и поклоннически поток.

Фондацията е основана с идеална цел и няма право на комерсиална активност. Въпреки това развива през годините много добър, бизнес, като за задачата в границите на няколко години са регистрирани три компании, само че през днешния ден работи единствено една – въпросната „ Рупите 2020 ”. Управителят е Серафим Иванов, който от години управлява комплекса на баба Ванга в Рупите. Иначе самата Фондация е учредена през 1994 година и в нея от този момент са се загнездили офицери и сътрудници от някогашната Държавна сигурност. Част от тези хора окупират Ванга през последните няколко години от живота й.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР