Започна жътвата на пшеницата в Русенско. Стопаните казват, че реколтата

...
Започна жътвата на пшеницата в Русенско. Стопаните казват, че реколтата
Коментари Харесай

Русенските земеделци очакват по-ниски добиви на пшеница, но на по-добра цена

Започна жътвата на пшеницата в Русенско. Стопаните споделят, че реколтата е с доста положителни качества, въпреки и добивите да са по-ниски от предходната година. Очакват и по-добра цена, каквато към този момент са осъществили от първите продажби на ечемик.

Мартен, Русе

От Земеделската кооперация в град Мартен към този момент са ожънали ечемика и незабавно са му намерили пазар поради положителните му качества.
Трифона Стоилова – ръководител на Земеделската кооперация в Мартен
„ Сушата, която много се задържа, за ечемика си оказа нейното въздействие. Докато предходната година получихме по 700 кг от дка, тази година не повече от 480-500 кг е добивът. Но за сметка на това пък цената е по-добра – 296 лв. на звук. ”
Стопаните от Мартен чакат по-ниски добиви и от пшеницата - предходната година ожънали по 800 кг от дка, тази се надяват да доближат най-малко 700. Но разчитат и на по-висока цена поради търсенето, тъй като предходната едвам покрили загубите, откакто ги блъснала и градушка в края на лятото.
Трифона Стоилова – ръководител на Земеделската кооперация в Мартен
„ Има доста огромен интерес за разлика от предходната година и от други години. Непрекъснато телефонни позвънявания имаме. Надявам се, че и цената на пшеницата ще бъде добра. Някъде до октомври месец ние държахме много огромно количество, само че цената не се повиши повече от 280 лв.. Тази година се чака първите цени да са 290. ”
Липсата на влага през зимата се е отразила отрицателно на добивите от есенниците, само че за сметка на това напролет са паднали задоволително дъждове за царевицата и слънчогледа. Трифона Стоилова споделя, че поради унищожената годишна продукция предходната година тази са избрали по-нискостъблени сортове, само че се надява въпреки всичко природата да е на тяхна страна. Макар всички площи да са застраховани, полиците не могат да покрият вложените средства и труд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР