Започна гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от квотата

...
Започна гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от квотата
Коментари Харесай

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на ВСС

Започна гласуването за членове на Висшия правосъден съвет от квотата на следователите. Предпочелите да дадат вота си с хартиени бюлетини имат опция да гласоподават единствено в Съдебната палата в София. Право на присъединяване в избора имат 435 следователи, от които 396 са декларирали електронно отдалечено гласоподаване през интернет.

Кандидатите са трима - Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на СГП, Наталия Василева и Петко Петков - следователи в Националната следствена работа.

Изборният ден продължава до 18:00 ч. За определен се смята този, който има 50 % плюс един глас. Ако никой не събере толкоз гласове, двамата претенденти с най-голям резултат отиват на балотаж. Той ще би трябвало да се организира на 12 юли.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Всичките те би трябвало да са адвокати с минимум 15-годишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители и 11 - от органите на правосъдната власт. Мандатът на определените членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР