Започна гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция. Избирателните секции

...
Започна гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция.
Избирателните секции
Коментари Харесай

В Турция започна гласуването на президентските и парламентарните избори

Започна гласуването на президентските и парламентарните избори в Турция.

Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. във всички 81 окръга на Турция. Те ще бъдат отворени до 17:00 ч. локално време. Ако има скупчване на негласували жители пред секциите след 17 ч., те ще работят и по-късно. Разкрити са над 191 884 изборни секции.

След привършване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за претендентите за президент. 64 милиона турски жители имат право да гласоподават, от които в страната са регистрирани 60 697 843 гласоподаватели.

Забраната за пропаганда влезе в действие от 18:00 ч. на 13 май.

Мерките за сигурност в столицата Анкара са засилени съществено.

Трима са претендентите за президентския пост - актуалният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на ръководещата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на главната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица разгласи, че отдръпва кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, защото отпечатването и разпространяването им е завършило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур макар оповестеното му отдръпване от конкуренцията, ще бъдат считани за годни, оповестиха изборните управляващи.

В парламентарните избори вземат участие 24 политически партии и 151 самостоятелни претенденти за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Проучванията на публичното мнение дават разнообразни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се организира втори тур на президентските избори на 28 май.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР