Започна допълнителен оглед във входа на взривения блок на варненския

...
Започна допълнителен оглед във входа на взривения блок на варненския
Коментари Харесай

Взривът във Варна остава мистерия, намерените овъглени тела са на парчета

Започна спомагателен оглед във входа на взривения блок на варненския кв. „ Владиславово “ с две жертви, 18 евакуирани и обилни материални вреди.

Седем от живеещите в злощастния блок, измежду които и три деца, бяха признати в болница. Първоначалният оглед е траял 8 часа, заяви рано през днешния ден окръжният прокурор на Варна, Красимир Конов.

Продължават дейните дейности по следствието, предоставено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна.

По досъдебното произвеждане, което е формирано за закононарушение по член 330, алинея 3 от Наказателния кодекс, са разпитани 7 очевидци. Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК-експертиза. Те би трябвало да дадат безапелационни отговори за типа и количеството на запалимото вещество, последвалия гърмеж, самоличността на овъглените човешки остатъци, открити в двата най-пострадали жилището.

Днес Окръжната прокуратура във Варна ще позволи достъп до входа и потърпевшите жилища на представители на община Варна, които ще извършат оглед за оценка на надеждността на структурата на панелния блок. Разрушенията са такива, че към сегашния миг точният епицентър на гърмежа не може да се откри. В резултат на гърмежа са разрушени прилежащи стени.

Останки от тела има и в двата жилището, които са мощно разрушени, съобщи КоновТой добави, че към този момент не се отхвърля нито една догадка, като причина за гърмежа и причинителя. В един от най-пострадалите жилища е живеел на фамилни начала с жена, настанена в спешен център за жертви на домашно принуждение, някогашен чиновник на полицията във Варна.

66-годишният Веселин Димитров е бил боен, по-късно е работил в полицията от 1991 до 1995 година като охранител на публичния ред и като младши престъпен шпионин, откъдето е бил дисциплинарно уволнен за корупция за непозволено получена от него сума пари.

В нощта преди гърмежа Веселин е бил видян да изнася багажа си до късно вечерта, само че това не бе доказано от прокуратурата. Обявен е за общодържавно търсене. До момента не е открит. Очаква се по-късно до края на деня Министерство на вътрешните работи да популяризира негова фотография. Няма данни за негово психическо положение, което да буди терзание, уточни още Конов и добави, че разпитите не престават.

Не се изключва обаче един от починалите да е самият той, като се работи и по противоположната версия огнената вакханалия в жилището да е провокирана от него за прикриване на следите от закононарушението му.

Прокурор Конов огласи и издадена на 6 януари, тази година, заповед за незабавна отбрана на Варненския областен съд на съжителката на търсения някогашен служител на реда.

Според заповедта, Веселин е трябвало да напусне взаимно населяваното жилище на четвъртия етаж в блока и да се въздържа от домашно принуждение.

Със заповедта му е било неразрешено да доближава адреса на местоживеене на потърпевшата и нейното работно място на по-малко от 200 метра. Жената също се търси.

Двата прилежащи жилището са изцяло унищожени, като са избити и стените сред тях. Това затруднява проверяващите в точното определяне на мястото в кое от жилищата са останките от изцяло изгорелите трупове, открити там. Значителни вреди има и върху трето жилище.

Колеги на търсения Веселин Димитров разясниха, че е бил необикновен и извънредно капризен и правел каквото си желае, без да зачита даже заповедите на началниците си.

Подсказват за близостта му с прочут бургаски националист и медиен необут, откъдето идвало самочувствието му пред останалите сътрудници и началници.

В мненията се загатва още, че Веселин е знаел за казуса с дамата, с която живеел и с децата й. Въпреки това се хвалел с направения от него първокласен ремонт на жилището, което бе взривено през вчерашния ден.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР