Започна дългоочакваното възстановяване на Караалановото училище в Асеновград. Сградата е

...
Започна дългоочакваното възстановяване на Караалановото училище в Асеновград. Сградата е
Коментари Харесай

Започна дългоочакваното възстановяване на Караалановото училище в Асеновград

Започна дълго чаканото възобновяване на Караалановото учебно заведение в Асеновград. Сградата е архитектурно-историческа недвижима културна полезност, с категория от локално значение. Това е първото класно учебно заведение в Асеновград. Построено е през 1881 година от Георги Карааланов. Сградата е употребена за учебно заведение сред 1889 година и 1906 година Изготвеният и утвърден капиталов план планува повсеместен главен ремонт, като ще бъде непокътнат достоверният тип на постройката. Дейностите стартираха от през вчерашния ден (16.08.23 г.) със срутване на горния етаж, с цел да бъде построен още веднъж, защото беше мощно злепоставен, в това число – и покривната структура. Актуалното положение на постройката беше спешно.

Проектът е координиран с всички способени институции. Цялостната реституция на Караалановото учебно заведение планува ремонт на фасадата, вътрешно подсилване на стълбището, възобновяване на стени и създаване на еркерен балкон. Направено е снимане, от което излиза наяве, че от хайета на II етаж се е излизало на два балкона. Те са били симетрично ситуирани - единият към улицата, а другият - към двора. Към момента и двата балкона липсват, като е планувано да бъдат възобновени. Ще бъде непокътнато местоположението на дървената стълба, а дограмата, която беше останала без стъклопакет, ще бъде възобновена. Проектът включва и възобновяване на дървените декоративни детайли от интериора. От фасадата ще бъде отстранена и надлежно – възобновена - развалената мазилка. Ще се боядиса и ще бъде завършен цокъл от камък.

Община Асеновград приканва преминаващите през сектора, в който се реализира ремонтът, пешеходци и водачи на коли да бъдат деликатни, а при опция да избират различни направления.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР