Започна 15-о издание на празниците Делюви дни в ЗлатоградЕто че

...
Започна 15-о издание на празниците Делюви дни в ЗлатоградЕто че
Коментари Харесай

Нова книга на проф. Пламен Павлов разкрива хайдутските времена на България

Започна 15-о издание на празниците " Делюви дни " в Златоград
Ето че прелестният Златоград навлезе в един от най-големите си годишни празници. На 15 септември, в деня, когато учениците поеха към учебните здания, в китния родопски град бяха открити юбилейните 15-ти подред Делюви празници.

Както проличава от самото име, те са отдадени на един от най-големите български воеводи. Това е хайдутинът Делю воевода, роден точно в Златоград.

Затова не е инцидентно, че първите събития от тазгодишните Делюви празници се откриха с две събития, отдадени на националния воин. Това е представянето на новата книга „ Българските хайдути “ от проф. Пламен Павлов и доктор Иван Първанов, и кино лентата „ Делю воевода и вечността “ на небезизвестния Симеон Идакиев и Атанас Аретов. Естествено и в двете творби на главно място е личността на великия бунтовник Делю Воевода.

Книгата бе показана от проф. Николай Овчаров, който години наред се грижи за общата реклама и представяне освен на Златоград, а и на единствената настояща в България дестинация за културно-исторически туризъм „ Виа Родопика “. Известно е, че в нея са включени и великия Перперикон, храма на Орфей при Татул, Пещерата-утроба и други фамозни монументи от Източните и Средните Родопи.

Тазгодишните Делюви празници ще продължат една седмица и ще завършат другата събота с предстоящите от всички „ Пазарен ден “, когато поданици и посетители на Златоград ще облекат националните носии и ще излязат на калдъръмените улици на Стария град под звуците на родопските гайди. Междувременно се планувани десетки спортни и културни мероприятия, които ще се организират всекидневно през седмицата.

Както постоянно, с изключение на Община Златоград, зад провеждането на Делювите дни стои огромният филантроп инж. Александър Митушев – индивидът, с който към този момент повече от 20 години ние развиваме културния туризъм в Родопите.

Синоптиците дават прелестно време през идващата седмица. Така че приканвам всички българи – оставете ежедневните грижи и елате в Златоград!

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР