Заплатите в страната преодоляха спада по време на извънредното положение

...
Заплатите в страната преодоляха спада по време на извънредното положение
Коментари Харесай

Заплатите във Видин и Монтана растат, във Враца са най-високи заради АЕЦ „Козлодуй“

Заплатите в страната преодоляха спада по време на изключителното състояние и през юни са по-високи от предкризисното им равнище. Средната брутна месечна заплата в страната доближава 1 337 лева през второто тримесечие на 2020 година, което е с 6% над равнището от същия интервал на предходната година, демонстрират последните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Това е доста закъснение на растежа, откакто през последните години възнагражденията се покачваха с двуцифрен ритъм.
Добра вест обаче е, че слабият растеж идва най-вече от първите седмици на наложеното в страната изключително състояние и надлежно ограничаващи ограничения. През април годишният растеж на междинната заплата е едвам 3.3%, само че през юни той се форсира до 8.1% и по този начин цената се покачва до 1 355 лева бруто или 1051 лева след налози и осигуровки.
При областите, максимален е растежът във Видин и Монтана, като и в двата района покачването е с 12% на годишна база през второто тримесечие. Друга северозападна област - Враца, изпреварва София-област по мярка на междинната заплата и се подрежда на второ място след столицата с 1 280 лева Високите хонорари в региона се дължат най-вече на работещите в АЕЦ "Козлодуй ", където са заети към 10% от работещите в региона. Единственият район със спад на междинната месечна заплата за второто тримесечие на 2020 година е Перник.
Увеличението на заплатите се забавя до 6% през второто тримесечие на 2020 година при регистрирани 9% през първото и двуцифрен ритъм преди този момент. Забавянето идва най-вече от най-засегнатите от противоепидемичните ограничения браншове - "Хотелиерство и ресторантьорство ", където междинната заплата пада с малко над 17% до 647 лева, и "Култура, спорт и развлечения ", където понижението е 9.4% до 988 лева през второто тримесечие. По-ниски хонорари са получили и работещите в още три бранша - селско стопанство /-1%/ "Други действия " /-2%/, където влизат фризьорски и козметични услуги, химическо почистване и ремонт, и превоз /-0.4%/.
От друга страна, секторите, в които заплатите порастват най-вече, са към този момент познати.
Възнагражденията в бранша “Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива” са нарастнали със 7.2% от февруари насам и през юни са приблизително 2 126 лева
В образованието заплатите са приблизително 1 440 лева, или със 17% повече от юни предходната година. Ръстът в бранша по отношение на февруари е с 5.6%. В сферата на финансите и застраховането заплатите са нарастнали с 5,3% от февруари насам и доближават 2 177 лева
В бранша “Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения”, където влизат и компютърните експерти, растежът на възнагражденията е с 5.1%, приблизително до 3 312 лева Дори в този бранш през март, април и май заплатите бяха по-ниски от февруари. Но през юни обстановката се възстановява и възнагражденията към този момент са по-високи от същия месец на 2019 година
Броят на наетите лица в края на юни месец 2020 година е 2.24 млн. души, или със 112 хиляди /5%/ по-малко от юни предходната година. Най-засегнати са хотелите и заведенията за хранене, където на трудов контракт са регистрирани 91 хиляди души до момента в който година по-рано работещите бяха с 35% повече.
Добрата вест е, че дъното на броя наети наподобява е достигнато през май и от юни стартира да се вижда растеж - нарастването е с малко над 27 хиляди души в границите на месец. Лошата е, че през последните три седмици броят на новорегистрираните безработни лица надвишава този на новонаетите и по този начин номинално безработицата още веднъж пораства. По последни данни през седмицата 2-9 август са освободени малко над 6.9 хиляди позиции, а 6.7 хиляди души са постъпилите на работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР