Заплатите в България продължават да са най-ниските сред страните от

...
Заплатите в България продължават да са най-ниските сред страните от
Коментари Харесай

Млякото ни по-скъпо отколкото в Берлин и Лондон

Заплатите в България не престават да са най-ниските измежду страните от Европейски Съюз, само че цените на редица съществени храни и услуги към този момент се по-високи в сравнение с в доста европейски страни.

Например прясното ни мляко е едно от най-скъпите в Европейски Съюз. В София цената на литър мляко е приблизително 1,51 евро, което е близо два пъти повече от цената на млякото в полската столица Варшава – 0,76 евро.
Това демонстрират данни на уеб страницата numbeo.com. Той съставлява най-голямата в света база данни за цени и нужни разноски за живот.
Данните се събират от хора по целия свят, които дават информация за цените на съществени артикули и услуги в града, в който живеят.



Прясното мляко в София е с 50% по-скъпо от това в Прага (1,01 евро за литър), със 17% по-скъпо в сравнение с в Лондон (1,29 евро) и с 31,5% по-скъпо в сравнение с в Берлин (1,15 евро).
От огромните градове в Европа, за които “Труд news ” потърси информация, единствено в Рим млякото е напълно малко по-скъпо от нашето – 1,56 евро.
Цените на храните в София са с над 10% по-високи от тези във Варшава, демонстрират данни на numbeo.com. Съществена разлика в цените има при сиренето.
У нас българското сирене коства приблизително 9,55 евро за кг, а в Полша локалното сирене е 7,73 евро. В България сиренето излиза с към 4 лева за кг по-скъпо от това в Полша.
Любопитно е, че даже в Лондон, където заплатите и разноските за живот са в пъти по-високи в сравнение с у нас, локалното сирене е по-евтино от българското – единствено 7,3 евро за кг. В Лондон и бананите са по-евтини, в сравнение с у нас.

В Полша освен цените на хляба, картофите и ориза са по-ниски в сравнение с у нас, само че и вноски храни като портокали и банани са по-евтини.

Много огромна е разликата в цените на пилешкото филе. В София междинната му цена е 7,2 евро, а във Варшава – единствено 5,22 евро, което е с над 27% по-евтино. Пилешкото филе в София коства съвсем колкото в Лондон.
В Полша и ябълките са доста по-евтини в сравнение с у нас. Във Варшава са 0,83 евро за кг, а в София – 1,41 евро.
Цените в заведенията за хранене в София са малко по-високи от тези в Прага. Цените на българската наливна бира в заведенията за хранене в столицата ни са близки до тези на чешката бира в Прага. Но вносната бира в София е по-скъпа от тази в Прага.

Цените на главните ястия в заведенията за хранене в столицата ни са по-високи от тези в Прага и Варшава. В Рим главните ястия и бирата са по-скъпи в сравнение с в София. Но едно капучино в ресторант в Рим е по-евтино, в сравнение с в София, демонстрират данни на профилирания уебсайт.

Докато храните в България са много по-скъпи от тези в Полша, заплатите ни са с близо 20 на 100 по-ниски. В София междинната заплата след налози е 964 евро, а във Варшава – 1195 евро.

В Румъния са по-добре от нас
Можем да купим три пъти по-малко артикули от англичаните
45 евро за кошница от съществени храни



С една междинна заплата след налози и осигуровки софиянци могат да купят 21,5 кошници с съществени храни.

Българите могат да купят три пъти по-малко количество храна със заплатата си от британците. В София за кошница от 11 съществени храни – литър мляко, 12 яйца, бутилка вино, половин кг самун и по един кг ориз, сирене, пилешки филета, телешко, ябълки, домати и картофи би трябвало да дадем 44,77 евро, демонстрират данните на уеб страницата numbeo.com.

С една междинна заплата след налози и осигуровки софиянци могат да купят 21,5 кошници. А в Лондон със заплатата си хората могат да купят приблизително по 67,3 кошници на месец, или близо три пъти повече храна от нас. Много огромна е разликата в покупателната дарба и със заплатите в Берлин. Там със междинната заплата хората могат да купят 51,9 кошници с храна, което е два пъти повече от храната, която могат да купят софиянци.

Кошницата с тези 11 артикули е най-скъпа в Базел, Швейцария. Но със междинната заплата там хората могат да купят приблизително по 36,8 кошници на месец.



Минималната заплата не стига
430 лева са нужни на човек на месец за храна


Човек с минимална заплата в София не може да се храни обикновено и да заплаща сметките си за ток, вода и парно.



Минималната заплата в България не стига даже за самичък човек, с цел да се храни обикновено и да заплати сметките си за ток, вода и парно. От началото на 2023 година минималната заплава в страната е 780 лева, само че след налози и осигуровки чистата сума за приемане е 605 лева

Същевременно минималната сума за храна на човек дневно в София е 13,90 лева, демонстрират калкулации на уеб страницата numbeo.com. Те са направени за възрастен човек, който хапва добре – по 2400 калории дневно, и то разнообразна храна – самун, мляко, месо, плодове и зеленчуци. За цялостен месец минималната сума за издръжка на един човек е 430 лева и то в случай, че яде домашно приготвена храна, а не подготвена от топлите витрини във веригите за хранителни артикули.

Ако човек на минимална заплата даде 430 лева на месец за храна, няма да му останат пари да заплати сметките си за ток, вода и парно. Отделно са останалите витално нужни разноски като да вземем за пример за медикаменти, превоз, облекла и телефон.

Затова хората с по-ниски приходи се изхранват най-вече с самун и тестени произведения, ориз, фасул и леща, а се лишават от плодове и зеленчуци. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че през последните месеци има спад на продажбите на храни. Хората просто отхвърлят да купуват избрани храни на високите цени и се лишават от тях.

В Полша нужните пари за издръжка на един човек са доста по-малко в сравнение с у нас. Във Варшава за храна на човек на месец са нужни 187 евро, а в София са нужни 220 евро. И то в случай, че заплатите във Варшава са много по-високи.

В Лондон е задоволително един да работи
Две заплати не стигат за 4-членно семейство
Разходите са близки до тези в Полша



Две междинни заплати в София не са задоволителни за живота на 4-членно семейство. За родители с две деца на месец са нужни 2082 евро за естествен живот, а междинната заплата след заплащане на налози и осигуровки е 964 евро, демонстрират данни на уеб страницата numbeo.com. Оказва се, че в столицата ни даже двамата родители да получават междинни заплати, парите им не стигат да отглеждат две деца и да се хранят и обличат обикновено. Като изчисленията са в случай, че фамилията има лично жилище и не заплаща наем.

В същото време в Берлин и Лондон е задоволително един от съпрузите да получава междинна за града заплата, с цел да може фамилията да живее обикновено. В Берлин междинната заплата след налози и осигуровки е 2989 евро, а за издръжката на 4-членно семейство са нужни 1,08 междинни заплати. Подобна е обстановката и в Лондон. Там междинната заплата след данъци е 3390 евро, а за 4-членно семейство са нужни 1,07 заплати. Така при двама работещи съпрузи в Берлин и Лондон фамилиите с две деца имат пари за живот без ограничения и за заплащане на наем. Докато в България даже и двамата съпрузи да работят на междинна заплата, би трябвало да се лишават от храна, да стоят на студено, да не вървят на ресторант и кино, с цел да могат да си платят наема.

Необходимите пари за прехрана на 4-членно семейство в София са близки до тези във Варшава, където са нужни 2067 евро на месец. Но заплатите във Варшава са доста по-високи. Затова съпрузи във Варшава умерено може да отглеждат две деца и в края на месеца да им остане дребна сума.

Източник: Труд
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР