Заплатите през настоящата година ще нараснат с 15 на сто,

...
Заплатите през настоящата година ще нараснат с 15 на сто,
Коментари Харесай

Финансовото министерство прогнозира 15% ръст на заплатите

Заплатите през актуалната година ще набъбнат с 15 на 100, а през идната година нарастването ще бъде по-малко - с 9,9%. Това гласи есенната Макроикономическа прогноза на Министерство на финансите, която е употребена при създаването на бюджета за 2023 г.

През идната година упованията са междинната брутна заплата да доближи 1915 лева, което е растеж с 51,1% по отношение на годината преди пандемията - 2019 година Увеличението ще се дължи главно на повишение на възнагражденията в частния бранш, защото за администрацията в квалифицирания проектобюджет не е планувано повдигане на заплатите.

В проектобюджета на служебния министър на финансите Росица Велкова е планувано минималната заплата през 2023 година да остане без смяна на равнище 710 лева Това е със 26,8% повече по отношение на равнището на минималната заплата през 2019 година - 560 лева При това състояние междинната заплата ще нарасне близо два пъти повече от минималната за интервал от четири години.

За актуалната година в новата прогноза упованията за растеж на заетостта значително са понижени до 0,9%, показват от Министерство на финансите. Причината за това е доста по-малкия брой украински бежанци, които се интегрираха на българския трудов пазар по отношение на упованията. В пролетната прогноза бежанците, които се чакаха да стартират работа в страната през 2022 година, бяха към 35 хиляди, до момента в който в този момент се чака те да бъдат сред 5 и 10 хиляди души. За бежанците в страната от началото на годината до края на септември хазната е похарчила 540 млн. лева От тях единствено 176 млн. лева ще бъдат трансформирани по стратегии на Европейски Съюз. Останалите пари са от икономии на българския бюджет. Тези 540 млн. лева са повече от бюджетите за цяла година на Министерството на културата и Министерството на околната среда взети дружно. За актуалната година бюджетите им са надлежно 344 млн. лева и 135 млн. лева.

За идната година прогнозата е заетостта да продължи да нараства, само че единствено с 0,4%, което ще се дължи на по-слабия икономическия напредък - единствено 1,6%. Безработицата през актуалната година се чака да е 4,6%, а през идната 4,5%. За интервала 2023-2025 година се чака безработицата да понижава, като през 2025 година да доближи 4,2%. Прогнозираният растеж на заетостта през идващите три години се чака да се реализира най-вече посредством привличане на пазара на труда на част от хората, които в този момент не си търсят работа, а не толкоз посредством намирането на нова работа от страна на безработните, показват от Министерството.

През 2023 година ще продължи растежът на заемите за бизнеса и жителите, само че той ще бъде по-малък в сравнение с през актуалната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР