Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през

...
Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през
Коментари Харесай

Евростат: България е лидер в ЕС по ръст в заплащането за труд

Заплащането за труд в България се повишава от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 година

България и Унгария са са страните в Европейски Съюз, в които е регистрирано най-голямо нарастване на почасовите разноски за заплащане през третото тримесечие на 2022.

Това са данни, оповестени от Евростат, статистическата работа на Европейския съюз, предава БГНЕС.

През третото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година най-голямо нарастване на почасовите разноски за хонорари за цялата стопанска система е регистрирано в Унгария (+16,6%) и България (+16,3%). Още четири страни от Европейски Съюз означават нарастване от над 10% - Литва (+13,9%), Полша (+13,3%), Гърция (+11,6%) и Румъния (+10,9 %).

Заплащането за труд в България се повишава от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 година

През третото тримесечие на 2022 година почасовите разноски за труд в Европейски Съюз общо нарастват с 3,4% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година.

Двата съществени съставния елемент на разноските за труд са заплати и хонорари от една страна и разноски, несвързани със заплатите, от друга.

В Европейски Съюз заплатите и възнагражденията за един отработен час са се нараснали с 2,8%, а неплатежният съставен елемент - с 5,3% през третото тримесечие на 2022 година

Почасовите разноски за труд в Европейски Съюз са нарастнали с 3,8% в секторите, разнообразни от бизнес средата, и с 3,3% в бизнес стопанската система: в индустрията - +1,9%, в строителството - +3,1%, в услугите - +3,9%.

Икономическите действия, които означават максимален годишен растеж на почасовите разноски за заплати в Европейски Съюз са " Добивна индустрия " (+16,8 %), " Култура, развлечения и отдих " (+12,5 %) и " Хотелиерство и ресторантьорство " (+12,5 %).

Относно равнището на заетостта, през третото тримесечие на 2022 година при хората на възраст сред 20 и 64 години то е било 74,7 на 100, оставайки устойчиво от предходното тримесечие.

Между второто и третото тримесечие измежду страните от Европейски Съюз най-голямо нарастване на заетостта е записано в България (+0,8 процентни пункта), Белгия (+0,7 п.п.), както и в Португалия и Кипър (+0,4 п.п. за всяка).

Индексът на разноските за труд е кратковременен индикатор, показващ динамичността на почасовите разноски за труд, направени от работодателите, в номинално изражение, т.е. без да се регистрират измененията в цените. Той се пресмята, като разноските за труд в национална валута се разделят на броя на отработените часове.

Разходите за заплати и хонорари (РЗВ) включват директните хонорари, бонуси и надбавки, изплащани от работодателя в пари или в натура в подмяна на осъществената работа, заплащания по спестовни схеми на наетите лица, заплащания за неотработени дни и хонорари в натура, като храна, питиета, гориво, служебни коли и други

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР