Заплащането на жените е значително по-ниско от това при мъжете.

...
Заплащането на жените е значително по-ниско от това при мъжете.
Коментари Харесай

Еманципация или неравнопоставеност: Жените получават с до 30% по-ниски заплати от мъжете

Заплащането на дамите е доста по-ниско от това при мъжете. Това демонстрират данните на Националния статистически институт. Макар че през годините разликата се стопява, въпреки всичко в някои браншове заплатата на дамите е с над 30% по-ниска от тази на мъжете, макар че правят една и съща работа.



Много по-драстична е разликата сред женската и мъжката пенсия. Ако мъжете през 2010 година са получавали 300 лв., то дамите ги настигат едвам 10 години по-късно. Най-актуалните данни от последния месец демонстрират, че още веднъж мъжете взимат с повече от 200 лв.. Едно от обясненията е, че дамите живеят повече и не внасят осигуровки до момента в който са в майчинство. Това е обяснението на някои специалисти. Направихме обаче едно съпоставяне сред поколенията, сред пенсионери и хора с под 5 години стаж.

Стефка и Илия - пенсионери от Русе.

Илия Димитров: " Пенсионер съм от 23 години ".

Стефка Димитрова: " Съпругът ми е взимал постоянно по-голяма заплата от мен и надлежно по-голяма пенсия. Винаги дамите са взимали по-малките заплати ".

По спомените на Стефка - даже когато и мъжът, и дамата правят една и съща работа - разлика в парите постоянно е имало:

" Шефът го споделяше: " Да, виждам, ти по-добре работиш, но той е глава на фамилията, няма по какъв начин да станат нещата ".

Съвсем друга действителност ни разказват Димитър и Стела. 50 години по-млади. В IT компания.

Димитър Смилов - софтуерен инженер: " Възможно е преди години да е имало сходен проблем, само че към ден сегашен съм благополучен, че няма такива разминавания ".

Стела Галевска - софтуерен инженер: " По никакъв метод не съм се чувствала подценена, лишена от задания или някакво друго отношение. Винаги моите сътрудници са правили по този начин, че мнението ми да бъде чуто, че моята работа е значима ".

Въпреки това данните на Национален статистически институт демонстрират, че в тяхната област мъжете взимат съвсем двойно.



И още един въпрос стои при сравнението мъже и дами - кои са по желани чиновници. И още веднъж - другите генерации дават друг отговор.

Стефка Димитрова: " Ако един мъж и една жена с един стаж, с едно обучение, аплайват за една и съща позиция - ами при всички случаи ще се избра мъжът ".

Димитър Смилов - софтуерен инженер: " Ние работим в интернационална компания, в която една от главните цели е тъкмо изравняването сред мъже и дами ".

В тази осмомартенска статистика въпреки всичко има вяра - данните демонстрират, че разликата сред заплащането на труда на мъже и дами за едни и същи позиции се стопява с времето. Което значи, че и пенсиите в миналото ще се изравнят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР