Заплащането е фактор, но уж не основен Според последните статистически

...
Заплащането е фактор, но уж не основен Според последните статистически
Коментари Харесай

Пада средната възраст на учителите, младите харесват заплатите

Заплащането е фактор, само че сякаш не главен

Според последните статистически данни междинната възраст на учителите у нас е под 50 години. Но значи ли това, че младите учители са задържат в специалността? Йоана Енчева е на 23 години, само че към този момент преподава в Националната гимназия за антични езици и култури.

Учител е от две години насам, навлиза в учителската специалност още до момента в който е студентка в 4. курс. Предизвикателствата не я тормозят, предава btvnovinite.bg.

„ Относно заплащането. Може би сигурно това има въздействие, само че в действителност един същински предан преподавател, който е предназначен да бъде подобен, не би бил в просветителната система за пари “, споделя младата учителка.

Въпреки че да си преподавател е задача, увеличаващите се училищен заплати се отразяват на бранша.

За интервала 2023/2024 работещите в образованието са малко над 83 000 учители, малко над 4000 шефове и малко над 7000 други експерти.

Средната възраст на преподавателите в Националната гимназия за антични езици и култури е 39 години.

Но доайени като Адриана Бонева са образец за учениците. Тя преподава изобразително изкуство и история на изкуствата от близо 30 години и се стреми да предава опита си.

„ Младите хора желаят всичко сега. Всички сме се учили в процеса на работата. Така че за мен някои ще останат и ще продължат, а други по пътя ще намерят идната среща или спирка в живота “, разяснява Бонева.

Съмненията на Адриана се удостоверяват и от националната статистика. Според МОН за последните три образователни години броят на младите преподаватели пада.

За интервала 2020/2021 са били общо 19 138, до момента в който 2022/2023 са с съвсем 3000 по-малко.

Ако създадем съпоставяне с годините преди COVID-19, ще разберем, че младите учители за последната образователна година са с 10 000 повече, в сравнение с през 2018 година

Сред учителите, почнали да преподават след Коронавирус пандемията, е и Владимир Илиев. Той е на 25 и преподава към този момент трета образователна година български език и литература в 131. учебно заведение в столичния кв. „ Младост 4 “.

„ По този метод мога да възпитам, по този метод мога да съградя ценностна система и това е най-важното за нас учителите в учебно заведение “, споделя младият учител.

Според него заплащането е фактор, само че не главен за възходящия брой млади учители.

Не скрива и проблемите пред специалността.

„ На първо място с тази цялата бумащина, тя пречи на нас учителите, което някак си ни отдалечава от самата специалност, от самия способ на преподаване. Ние станахме едни админи, което е извънредно тъжно “, споделя той.

Благодарение на учители като Йоана Енчева и Владимир Илиев междинната възраст на преподавателите у нас последователно пада. Според Министерството на образованието и науката за 2023/2024 междинната възраст на българския преподавател е 48 години.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР