Заплашени сме от фалити, каза председателят на Националната асоциация на

...
Заплашени сме от фалити, каза председателят на Националната асоциация на
Коментари Харесай

Ще ни залее ли нова протестна вълна? Земеделците умуват да затварят ли пътища

Заплашени сме от банкрути, сподели ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов

Ако не бъдем задоволени, излизаме на митинги и затваряме 85 точки в страната във вторник. Това сподели в „ Тази неделя “ по бТВ ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

„ Заплашени сме от банкрути сигурно. Най-големият проблем са междинните стопанства, които са съществена част от земеделието в България, а това в никакъв случай не е било. Досега постоянно са страдали или най-малките, или най-големите “, добави той.

Исканията на земеделците са в три групи.

„ Първата част са интернационалните позиции на България в Европейски Съюз в отбрана на българските производители – дерогации по зелените условия, отбрана на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните претенции “, разясни Проданов. 

За първи в този момент те упорстват и за финансова поддръжка. 

„ Ефектът от войната в Украйна не е постоянно пряк с импорт в България, тъй като у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, въпреки това - ниските цени на пазарите, които са интернационалните. При пшеницата загубата тази година се пресмята сред 47 и 53 лева на декар според от района, като в нея е изчислена и дотацията, която получаваме, т.е. макар дотацията остават 47 лева загуба на декар “, пресметна той.

„ Общата загуба за бранша в петте култури е над 2 милиарда лева Наясно сме, че няма бюджет, само че най-малко някаква част да поеме – 20 лева на декар. Имаме и съществено закъснение на заплащанията на дотациите тази година “, добави ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От асоциацията се разграничават от организациите, които желаеха оставката на земеделския министър и които излизат на митинг в понеделник.

„ Към момента решението в декларацията са съответни претенции, които касаят земеделския бранш, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни предиздвикало, в случай че самият министър като наш принципал не пази ползите на земеделския отрасъл пред държавното управление, Народното събрание и Европейски Съюз “, сподели Илиея Проданов.

Предстои среща сред зърнопроизводителите и властта. Секторът чака да разбере по какъв начин и с какъв брой тъкмо ще бъде подкрепят. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР