Заплахата на президента Доналд Тръмп да затвори границата между САЩ

...
Заплахата на президента Доналд Тръмп да затвори границата между САЩ
Коментари Харесай

Стената на Тръмп ще удари американците в чиниите

Заплахата на президента Доналд Тръмп да затвори границата сред Съединени американски щати и Мексико ще отнеме доста обичани храни на американските консуматори.

От авокадото върху тостовете, до лимоните и текилата в маргаритите, Съединените щати мощно разчитат на мексиканския импорт на плодове, зеленчуци и алкохол, с цел да отговорят на потребителското търсене. Близо половината от всички импортирани американски зеленчуци и 40% от вноса на плодове се отглеждат в Мексико, съгласно последните данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Американците ще изчерпят авокадото си за три седмици, в случай че вносът от Мексико бъде спрян, споделя Стив Барнард, президент и изпълнителен шеф на Mission Produce, най-големият дистрибутор и производител на авокадо в света.

" Не можеш да избереш по-лошо време от годината, тъй като сега Мексико доставя съвсем 100% от авокадото в Съединени американски щати. Калифорния преди малко стартира произвеждане и те имат доста дребна годишна продукция, само че в този момент те не са фактор и и няма да бъдат най-малко още един месец - споделя Барнард.

Тръмп съобщи в петък, че има " доста огромна възможност ", да затвори границата тази седмица, в случай че Мексико не спре имигрантите да доближат до Съединените щати. Пълното прекъсване ще прекъсне законното прекосяване на милиони през гранични пунктове в допълнение към търсещите леговище, както и милиарди долари в търговията, от които към 137 милиарда $ са от вноса на храни.

" Когато границата се затвори или се вкарат бариери пред търговията чакам, че ще има влияние върху потребителите ", споделя Моника Ганли, шеф на Quarterra, консултантска компания, профилирана в земеделските въпроси и търговия в Латинска Америка.

" Ние чакаме по-високи цени. Това е доста действителна и първостепенна грижа за американските консуматори. "

Ефектите от това ще бъдат в двете направления.

Мексико е най-големият вносител на американски експорт на рафинирани горива като дизелово гориво и бензин, някои от които се придвижват по железопътен превоз. Не е ясно дали железопътните терминали ще бъдат наранени от затварянето.

Тъй като смяната в менюто е нараснала търсенето на прясна продукция и по-голямото му многообразие, Съединените щати от ден на ден зависят от Мексико, с цел да посрещнат тази потребност. Вносът съвсем се е утроил от 1999 година насам. В този интервал Мексико е нараснала износа към Щатите от по-малко от една трета от импортираната продукция до 44% през днешния ден.

Освен авокадо, множеството от импортираните домати, краставици, къпини и малини идват от Мексико. Въпреки че в международен мащаб има други производители на тези артикули, отварянето на тези търговски канали ще отнеме време, споделя Ганли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР