Заплахата човечеството да се самоунищожи е очевидна и непосредствена. За

...
Заплахата човечеството да се самоунищожи е очевидна и непосредствена. За
Коментари Харесай

Унищожаването на света е толкова близко, колкото през 1953 г., обявиха учени

" Заплахата човечеството да се самоунищожи е явна и непосредствена. За 2018 година слагаме стрелките на Часовника на Страшния съд на 2 минути преди среднощ ", обявиха от управителния съвет на учредената след края на Втората международна война в Чикаго организация " Бюлетин на нуклеарните учени ".

Всяка година те проучват заканите за съществуването на човечеството и предизвестяват за тях като алегорично местят минутната стрелка към 12 часа. Първоначално концепцията е, че когато двете стрелки се слеят в среднощ, това значи,че е избухнал разрушителен нуклеарен спор. През последните години учените прибавиха и анализиране на по-широк кръг закани като климатични и демографски промени, заплаха от пандемии и други

В цялата история на този показател единствено един път стрелките са били на 2 минути преди среднощ - през 1953г. Тогава, единствено 9 месеца откакто Съединени американски щати се снабдяват с сходно оръжие, Съюз на съветските социалистически републики взривява лична атомна бомба и учените предизвестяват, че напрежението сред двете суперсили е толкоз огромно, че " са нужни единствено два хода на стрелката, с цел да стартират да избухват атомни бомби от Чикаго до Москва ".

Тазгодишното им известие съдържа нотка оптимизъм, тъй като се споделя, че за жалост международните водачи сасе провалили в битката с най-големите закани против човечеството, само че и неуспехът им може да бъде извърнат в противоположната посока, както се е сбучвало нееднократно.

" Светът видя опасността от злоупотребата с осведомителните технологии, както и какъв брой податливи са демокрациите на дезинформация. Но хората могат да употребяват същата тази мощност на интернет, с цел да подобрят дълготрайните вероятности за децата и внуците си, да изискват обстоятелства и да подценяват нелепостите. Те могат да упорстват за дейности да се понижи екзистенциалната опасност от нуклеарна война и безконтролна смяна н аклимата. Те могат да се възползват от опцията да създадат света по-безопасен и по-разумен. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР