Запитвали ли сте се някога, как преди векове хората са

...
Запитвали ли сте се някога, как преди векове хората са
Коментари Харесай

Как в миналото хората са си миели зъбите – ще се смаете!

Запитвали ли сте се в миналото, по какъв начин преди епохи хората са си миели зъбите? Вероятон не, само че в действителност се оказва, че методите преди близо един век, та даже и няколко десетилетия, са били много разнообразни от необятно признатите в наши дни по целия свят.

В предишното хората са почиствали зъбите си с накиснати в алкохол клечки или стрити на прахуляк миди.

Едни от най-древните артефакти, свързани с денталната хигиена откривани в миналото, са антични клечки за зъби, медицински принадлежности и писани указания за грижа за зъбите от преди 2500 година Най-великият доктор на Античността – Хипократ, неслучайно е именуван бащата на медицината. Той е един от първите хора, които осъзнават потребността от почистването на зъбите, и предлага те да се поддържат със специфична пудра. Древните китайски и египетски текстове също поучават за почистването на зъбите и отстраняването на разлагаща се храна за поддържане на здравето на устната празнина, пишат от Vesti.bg.

Някои от старите практики за „ миене “ на зъбите включват сдъвкване на дървесна кора, клончета, пера, рибни кости и бодли от таралеж. За запълването на счупени зъби или просто за украса в предишното са употребявани части злато и сребро. На Арабския полуостров, в Северна Африка и на Индийския субконтинент хората дъвчели клонките на специфичен тип дърво. Европейцте пък употребявали за дъвчене парцали, оваляни в сол или сажди.В началото на XVIII в. френски доктор на име Пиер Фаухард поучава хората да спрат да си мият зъбите, а вместо това да ги почистват деликатно с съчка или гъбичка, накиснати във вода или бренди.

В края на XVIII в. англичанинът Уилям Аддис пръв стартира да продава четки за зъби в огромни количества. Идеята се ражда в гавата му, откакто в пандиза си прави четка за зъби от животинска кост и четина. Преди основаването на актуалната паста за зъби, фармацефтите продавали крем или пудра за зъби, комбинация от разнообразни състваки. Ранната пудра за зъби най-често се правела от стрити на прахуляк миди и талк, смесени с етерични масла, чиято роля била да убиват микробите. За усет се добавяла канела или мента. Някои от пудрите съдържали и амоняк или пеницилин, с цел да се борят с бактериите, виновни за появяването на кариеси и неприятен мирис.

До началото на ХХ в. децата на имигрантите в Съединени американски щати стартират да се учат целеустремено на дентална хигиена като метод да се „ американизират “ и впишат по-лесно в обществото. Във фабриките в Съединени американски щати постоянно са провеждани зъболекарски прегледи и е полагана грижа за зъбите на служащите, с цел да не им се постанова да отсъстват от работа поради зъбобол. Ежедневното миене на зъбите обаче е напълно ново. Налага се след Втората международна война.

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР