Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен

...
Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен
Коментари Харесай

Това не е за мен! Това не е за мен! Как реагираш, когато ти предложат милиони подкуп

Запис, в който двама мъже беседват за лабораторията за фитосанитарен надзор на граничния пункт „ Капитан Андреево “, беше изпратен до публицистичните пощи от неизвестен имейл през вчерашния ден.

Аудиото е съпроводено с текст, в който се твърди, че той е обвързван с „ несполучлив опит на мафията да подкупи изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. доктор Христо Даскалов, с цел да не се меси по контрола на границата “.

Клуб Z неколкократно написа за острата опозиция, която оказват най-разнообразни сили, откакто страната реши да си върне контрола на границата от най-натоварения Граничен контролно-пропусквателен пункт на вход за целия Европейски Съюз.

А пък заместник-министърът на замеделието

" Това е запис от диалога, с който бе препоръчан рушвет на проф. Даскалов и за който той сезира способените органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов ", удостоверяват от Агенцията по храните пред Медиапул.

От БАБХ удостоверяват и пред Свободна Европа, че участниците в диалога са Пламен Моллов и сеташният началник на БАБХ Христо Даскалов, а това е диалогът, за който Даскалов описа в парламентарната комисия за предварителна защита на корупцията. " Имаме съответните записи, направени на тази среща, всичко се чу (за подкупа) и по този начин нататък. Така че сме подхванали това, което би трябвало да бъде ", сподели Даскалов по време на чуването.

Войната е за контрола на парите, свързани с фитосанитарния надзор на границата сред България и Турция, и избухна избухна, откакто държавното управление реши да приключи 10-годишен контракт с частна компания, подписан при съмнителни условия. Тази активност генерира доход от 5 хиляди лв. на час.

Какво се чува на записа?

Според текста, съпътстващ записа, „ преносителят на подкупа е лице, което е заемало висша обществена служба по времето на някогашните ръководещи. Преносителят подсказва, че възнаграждението може да е регулярно “. В съпътстващия текст не е обявено името на лицето, само че в описаното наличие е представено името „ Моллов “. Това е семейството на някогашния шеф на организацията по храните Пламен Моллов. В самия запис не се приказва за " заплащане ", а за " документи ".

В публикуваната част от аудиото се чува, че някогашният шеф на организацията Пламен Моллов първо изяснява, че частната лаборатория на границата е „ с най-модерна техника, газ-мас (вероятно се имат поради уреди за проучване газов хроматограф и всеобщ спектометър - бел.ред.). През паралелни системи работи, вадят резултатите в съвсем един час “. Следва пояснение, че в случай че активността й спре, това ще затрудни трафика на товарните камиони.

„ Да се реши - това би трябвало ли да се разбутва или би трябвало просто да се преустрои по някакъв метод? Това е нещото, което са ме помолили да кажа, да споделя. Нали, ние ще бъдем признателни, в случай че, нали, няма по този начин нападателни дейности “, споделя лицето, за което БАБХ твърди, че е Пламен Моллов.

Според него компанията там няма общо с „ тия Таки – Маки “ (виж забележката по-долу, б.р.).

От записа не излиза наяве и кой е помолил Моллов да каже това, както и кой ще бъде признателен. В края на диалога мъжът, който беседва с сегашния шеф на БАБХ споделя, че са му дали „ една документи да предада ".

Ето последвалата част от разговора:

" Моллов: Нямаш ангажимент с това.

Даскалов: Това не е за мен! Това не е за мен!

Моллов: Ами виж в този момент, предопределено е за теб и аз няма какво да го върша.

Даскалов: Ами..

Моллов: Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в тази ситуация единствено предавам. Това е за положително отношение, с цел да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно.

Даскалов: А не, не, не. "

От БАБХ не пожелаха да разясняват дали в тази ситуация става въпрос за плик с пари, който е бил предлаган на Даскалов с думите, че в него има " документи ".

Кой е Пламен Моллов?

Пламен Моллов е някогашен шеф на БАБХ, а към днешна дата съучредител на партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев " Български напредък ". Моллов беше народен представител от Национална движение „Симеон Втори" в 39-ото и 40-тото Народно заседание. Той беше назначен за шеф на организацията по храните по времето на държавното управление на Пламен Орешарски по предложение на тогавашния министър на земеделието Димитър Греков (от квотата на ДПС).

Моллов беше уволнен през 2015 година от тогавашния министър председател Бойко Борисов (ГЕРБ) след скандал за рушвет. Той беше упрекнат от предприемача Аладин Харфан, че е трансформирал организацията в „ подкупен орган “.

„ Таки-Маки “

Какот и Клуб Z писа, от началото на месеца фитосанитарният надзор на границата се прави от БАБХ. Преди това монополът върху тази активност беше възложен с 10-годишен контракт за наем на пространства на частната компания „ Евролаб 2011 “. Собственик на компанията е Васил Димитров, само че съгласно уеб страницата BIRD се открити връзки на сдружението с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ, която управляваше България до 2021 година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР