Запазването на 3 март като националния празник на България е

...
Запазването на 3 март като националния празник на България е
Коментари Харесай

Петър Витанов: Има нужда от алтернатива на сглобката, самите участници се срамуват от нея

Запазването на 3 март като националния празник на България е мечтано от над 70 % от българските жители. Подписката за референдум продължава и ще завърши в законоустановения период – 21-и декември. Това сподели пред бTV Петър Витанов, ръководител на Инициативния комитет за осъществяване на референдум за опазване на Трети март.

В петък депутатите гласоподаваха със 164 гласа „ за “ и 66 „ срещу “ на първо четене измененията в Конституцията, в които е записано, че 24-и май е националният празник на България. Предстоят още две четения на закона.

„ ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да поддържат смяната, само че какъв брой пъти сме ставали очевидци на словесни лупинги и еквилибристики. Обществената реакция ги накара да правят отстъпка. Ще оказваме напън до тогава, до момента в който сме сигурни, че този въпрос е решен един път вечно “, безапелационен е Витанов.

„ Целта на Инициативния комитет е да не допусне смяната на националния ни празник. Не надхвърляме тази цел “, посочи евродепутатът.

„ Президентът обществено изрази своето отвращение от опита за посягане над националния ни празник. Има очакване от хората президентът да направи партия, споделям го като човек, който обикаля страната от три месеца. Тези гласове са на всички места “, сподели още той.

Според Петър Витанов неналичието на опция сега ускорява упованията на хората.

„ Сглобката е нещо извънредно. Дори самите ръководещи се срамят да се нарекат коалиция, съпоставят се с компоти, суджуци, етажна благосъстоятелност, сглобка, некоалиция. В демократичните страни, когато имаш парламентарно болшинство и общо ръководство, това се назовава коалиция “, съобщи Витанов.

„ На думи ръководещите заявяват, че са европейци, само че ни отдалечават от всички огромни интеграционни планове, в това число Шенген. Има потребност от партия, която може да придвижи България напред. И тук идва напълно естествено въпросът – кой е българският политик с най-високо доверие. И по тази причина евентуално хората се обръщат към президентската институция, тъй като водачите на „ сглобката “ са с по 10 % доверие “, разяснява Петър Витанов.

Евродепутатът разяснява и препоръчаните промени в Конституцията.

„ Да ограничиш пълномощията на президента е конюнктурно, не е политически обосновано. Това е  някаква злост към президентската институция. Не може изборът на министър-председател да е редуциран до трима души. Ами в случай че те не желаят? Какво ще стане. Председател на Върховния касационен съд или ръководител на Конституционния съд за министър-председател – приказваме за разбъркване на управляващите, а разделянето на управляващите е основата на демокрацията от епохи “, счита Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР