Запазване на статуквото на всяка цена - така изглежда стратегията

...
Запазване на статуквото на всяка цена - така изглежда стратегията
Коментари Харесай

Действията на Нетаняху подсказват, че планът е бил Хамас да съществува, за да няма палестинска държава

Запазване на статуквото непременно - по този начин наподобява тактиката на Бенямин Нетаняху в спора между Израел и палестинците, написа " Дойче Веле ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1433
Това е по този начин, без значение от известната му тирада, произнесена в Университета " Бар-Илан " през 2009 година, в която той показва кардинално единодушие за основаването на палестинска страна.

Действията му демонстрират, че той и неговите държавни управления са по-заинтересовани от поддържането на вътрешнопалестинския конфликт между Хамас и Организацията за избавление на Палестина, даже и цената за това да е Хамас да продължи да съществува.

Хамас да съществува, с цел да няма палестинска страна?

Хамас е военизирана ислямистка палестинска формация, която иска да унищожи страната Израел. Германия, Европейският съюз, САЩ и някои арабски страни я класифицират като терористична организация.

Дясноконсервативния уеб страница Mida твърди, че през 2019 година Нетаняху е декларирал пред партията си " Ликуд ", че на Хамас би трябвало да ѝ бъде разрешено да получава финансова поддръжка от Катар като главен фактор за предотвратяването на основаване на палестинска страна. " Това е част от нашата тактика - да създадем разделяне сред палестинците в Газа и тези на Западния бряг ", твърдял той.

През последните години огромни елементи от израелското общество бяха по-скоро безразлични към дейностите на премиера на страната. От 7 октомври насам обаче обстановката се промени.

Решение на спора - задачата невъзможна?

Един от най-често употребяваните изрази след ужаса от терористичната офанзива на Хамас на 7 октомври е " shinui konsepzia ", което значи " смяна на концепцията ". Хората чакат решения, разнообразни от тези, които са им били предлагани до този момент от двете страни на политическия набор. Самият Нетаняху досега не е показал никакво допустимо решение.

Както съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен обаче, големи елементи от израелското общество въобще не имат вяра, че съществува решение на спора. Либералните и ляво настроените израелци приканват за избори и желаят промяната на Нетаняху. Неговото държавно управление пък се пробва да използва войната, с цел да възвърне селищата, евакуирани при изтеглянето на Израел от линията Газа през 2005 година.

Нетаняху неведнъж е заявявал, че Израел няма желание да прави нещо сходно. Но съдружните му сътрудници, водени от крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, обикалят телевизионните студия и приканват за така наречен доброволна емиграция на палестинците от линията Газа.

Нетаняху губи надзор над личното си държавно управление

Издигането във властта на Бен-Гвир показва до каква степен Нетаняху е изгубил надзор над личния си кабинет. В предишното всички останали политически партии - в това число и " Ликуд " - недвусмислено отхвърляха радикалните детайли в израелската десница. След това Нетаняху обществено поддържа Бен-Гвир, най-известната крайнодясна фигура, с цел да обезпечи личното си политическо оцеляване. Така той легитимира политически човек, който е бил осъждан за поддръжка на терористична организация.

Според социологическите изследвания поддръжката за Нетаняху понижава, до момента в който в това време крайнодясната партия на Бен-Гвир " Оцма йехудит "  ( " Еврейска мощ " ) евентуално може да завоюва и повече места в Народното събрание. В момента тя разполага с шестима депутати.

Каквото и да се случи оттук насетне, след 7 октомври израелското общество се промени. И то освен в политически проект. Именно израелците ще дадат оценка на неотдавнашните изказвания на Нетаняху, че след края на войната страната би трябвало да упражнява надзор върху сигурността в Газа.

Мястото на Нетаняху в историята ще бъде несъмнено от отговорите на два въпроса. Първият е дали Хамас към момента съставлява заплаха за Израел? Вторият е допустимо ли е израелските заложници, които терористичната организация държи, да бъдат върнати по безвреден метод?

Нетаняху е най-дългогодишният министър-председател на страната. Той постоянно е казвал, че желае да бъде запомнен като  " бранител на Израел ". Но в случай че държавното управление му не успее да извърши задачите, с които обществено се е заело, в наследството, което то ще остави, ще бъде и първата война, която Израел е изгубил.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР