Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското

...
Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското
Коментари Харесай

Проблемът с дизела в Европа ще настъпи напролет

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години насам при започване на пролетта. Това сочи прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd, представена от Bloomberg. Очакванията са първо да се натрупат ресурси през декември и януари, а по-късно да настъпи внезапен спад и през март да доближат най-ниските равнища от 2011 година

Анализът на компанията идва на фона на идното ембарго в Европа, което ще забрани вноса на съветско гориво по море при започване на февруари. Това значи, че така и така влошената конюнктура на Стария континент рискува да се задълбочи. Запасите ще изиграят ролята на жизненоважен буфер против сходни спирания, само че когато те се изчерпят, ще има повече капацитет за неустойчивост на пазара.

По-ниските ресурси способстваха за по-високи маржове на облага за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят интензивно, сподели Джеймс Бърли, основен анализатор в Woodmac. В резултат на това консултантската компания чака дневната преправка на недопечен нефт в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, достигайки 6.14 милиона.

Очакваме по-високото произвеждане да продължи да се поддържа от мощните чисти парични маржове и чакаме запасите от газьол/дизел в края на декември да доближат съвсем три милиона барела “, сподели Бърли.

Тъй като Русия към момента е най-големият външен снабдител на Европейски Съюз на дизелово гориво с кораби, в края на зимата може да се чака внезапно понижаване на запасите.

Част от казуса с наличността в Европа – и освен – се крие в структурата на фючърсните пазари. Кривата на дизела на борсата ICE е обърната обратно, което значи, че бързите доставки излизат по-скъпи от същото гориво, доставено на по-късна дата. Това обезсърчава складирането, защото търговците евентуално могат да продават през днешния ден на по-добра цена, в сравнение с в случай че заключат гориво за в бъдеще. Макар че тази конструкция отхлаби хватката си през последните дни, въпреки всичко остава исторически мощна.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндизел петролно ембарго рецесия дефицит ПоследниНай-четениПазари 24 Проблемът с дизела в Европа ще настъпи през пролетта Компании 308 „ Сбърках и поемам отговорност “: Собственикът на Фейсбук редуцира 11 000 души Екология 152 Европейски Съюз реализира единодушие за фрапантно орязване на въглеродните излъчвания Компании 252 „ Алпи Инвестмънт “ ще поддържа други марки в Amazon Marketplace Имоти 21105 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Бюджет и финанси 6630 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Компании 5994 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище  Русия глоби 15 български компании, измежду които ВМЗ и „ Арсенал “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР