Запасите на обогатен уран на Иран са пет пъти повече

...
Запасите на обогатен уран на Иран са пет пъти повече
Коментари Харесай

МААЕ: Иранските запаси на уран са пет пъти над допустимото

Запасите на обогатен уран на Иран са пет пъти повече от допустимото количество, планувано в нуклеарното съглашение от 2015 година, заяви в отчет Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от Франс прес.

Към 19 февруари Иран е разполагал с 1510 кг обогатен уран, а съглашението от Виена сред Техеран и международните сили планува не повече от 300 кг.

МААЕ е открила три обекта в Иран, където е допустимо да са били складирани необявени нуклеарни материали или са предприемани нуклеарни действия, без те да бъдат декларирани на интернационалните наблюдаващи, съобщи Асошиейтед прес.

Рохани: Иран обогатява повече уран, в сравнение с преди нуклеарната договорка

В поверителния отчет на МААЕ до нейните страни членки се споделя, че организацията е изпратила въпроси на Иран в три обособени писма, само че не е получила отговор.

МААЕ разкритикува Иран, че не е дал достъп на нейни инспектори до два свои необявени обекта и че не е дал цялостни отговори на въпроси за минали нуклеарни действия на тези две места и в трети обект, съобщи Ройтерс.

"Генералният шеф приканва Иран неотложно да окаже цялостно подпомагане на организацията, в това число посредством бързо обезпечаване на достъп до посочените обекти ", се споделя в отчета на МААЕ, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР