Западните страни наложиха санкции спрямо Русия в отговор на признаването

...
Западните страни наложиха санкции спрямо Русия в отговор на признаването
Коментари Харесай

Как кризата в Украйна наруши плановете на инвеститори по цял свят

Западните страни постановиха наказания по отношение на Русия в отговор на признаването на независимостта на двете републики в Донбас, след което стартира и военната интервенция в Украйна. Под наказания попаднаха някои съветски банки, държавният дълг на Руската федерация, както и някои държавни чиновници. Освен това, Германия спря узаконяването на газопровода " Северен поток 2 ". Последва и отвод на огромни интернационалните компании да внасят артикули или да работят в Русия.

Тези събития доведоха до мощен спад и последвали съмнения на международните финансови пазари, а също по този начин и се стигна до значимо намаление на курса на рублата.

През февруари показателят на доверие на мениджърите по покупките (PMI) в Европа и Съединени американски щати надвиши предварителните упования със стойности надлежно от 55,8 и 57,4. Февруарските стойности на този индикатор в Съединени американски щати и Германия обаче, се оказаха по-ниски от тези през януари.

Ръстът на цените в Европа като цяло през януари доближи 5,1% на годишна база.

Перспективи

Анализаторите от швейцарската банка Lombard Odier изготвиха систематизирана прогноза за това, какво чака пазарите и вложителите във връзка със обстановката в Украйна.

В светлината на последните вести е невероятно да се планува какви още наказания ще бъдат наложени по отношение на Русия. Възможно е с изключение на тежки наказания във финансовата сфера, да има налагане на наказания на цели промишлености и редица компании. Вярваме, че износът на енергоносители ще бъде вероятно един от последните, които ще бъдат включени в листата със наказания, предвиждат от Lombard Odier.

Но обстановката бързо се трансформира и е мъчно да се каже какъв брой надалеч сме от този сюжет. Обаче в случай че това въпреки всичко се случи, макроикономическите последствия ще бъдат обилни: повишаване на цените на енергоносителите, стесняване размера на търговията, понижено доверие на вложителите и потребителите и така нататък - и то освен в Русия, а в една или друга степен в множеството страни в света.

Посоченият резултат ще бъде изключително видим в Европа, считат анализаторите. По този метод повишението на цените на енергоносителите ще докара до повишение на инфлацията, закъснение на икономическия напредък и понижаване на приходите на семействата.

Въздействието върху стопанската система на Съединени американски щати ще бъде по-малко осезаемо, защото тя е насочена значително върху вътрешното ползване и малко зависи от доставки на енергоносители от чужбина.

Що се отнася до финансовите пазари, чака се високото равнище на волатилност да продължи.

" При акциите продължаваме да предлагаме покупка на скъпи бумаги на проциклични и подценени компании, които добре се приспособяват към възходящите лихви и имат опцията да въздействат на ценообразуването.

Препоръчваме на вложителите, които търсят по кое време да влязат на пазара на висококачествени облигации, да се възползват от сегашния миг ", се споделя още в прогнозата на анализаторите от швейцарската банка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР