Западните лидери очакват от новия президент на Украйна Володимир Зеленски

...
Западните лидери очакват от новия президент на Украйна Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Западът е готов да помогне на Зеленски за Донбас, но той трябва да е гъвкав

Западните водачи чакат от новия президент на Украйна Володимир Зеленски да обясни своите позиции и съответни решения по основни въпроси, в това число по уреждането на спора в изтока на страната. При това и Западът, и Русия схващат, че диалогът всъщност ще бъде вероятен единствено след юлските избори за Върховната рада в Киев и според от бъдещото разположение на силите.

Първото посещаване в чужбина на новия президент, който се срещна на 4 и 5 юни в Брюксел с управлението на Европейски Съюз и НАТО и удостовери курса на Украйна за пълноправно участие в тези организации, може да бъде сметнато за сполучливо, настояват европейски медии. Според тях ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други публични лица са приели топло Зеленски и не е останала диря от напрегнатото отношение към президента дилетант. Фактът, че новият украински водач направи първото си пътешестване в чужбина точно до Брюксел, стана значим сигнал за Европа, сподели Туск след срещата. Но въпреки всичко западни специалисти, запитани от " Ведомости ", приканват да не се бърза с изводите за нов подтик в евроинтеграцията на Украйна.

С идването на Зеленски, който най-малко към този момент наподобява по-гъвкав политик от предшественика му Петро Порошенко, са свързани избрани въпреки и нежни очаквания за възобновление на минския развой, счита Арно Дюбиен, шеф на френско-руския изчерпателен център " Обсерво ". Според него Франция желае да резервира ролята си на медиатор - след визитата в Брюксел Зеленски ще замине за Париж, където за повторно ще се срещне с президента Еманюел Макрон. " Мнозина споделят, че сред френските и украинските водачи

съществува избрана психическа връзка,

те постоянно биват сравнявани ", разяснява специалистът. Но до изборите за Радата нищо значително не може да се случи, не е явен съставът на държавното управление и надлежно позицията на Украйна, отбелязва Дюбиен и прибавя: " И Русия, и Франция чакат това. Русия сигурно няма да беседва с президент, чиито компетенции още не са ясни до дъно. А Франция няма да взема никакви решения без Германия, Русия и Съединени американски щати. "

Въпреки че Съединени американски щати не вземат участие публично в минския развой, е разбираемо, че те играят забележителна роля в уреждането, отбелязва специалистът: " За това свидетелства и последното предложение на Конгреса на Украйна да бъде даден статут на съдружник отвън НАТО. Такова едностранно решение може да погребе целия мински развой. " Освен това някои сили в Европа и Съединени американски щати се пробват да смесят тематиките за Крим и Донбас, а тяхното разграничение през 2014 година е голямо достижение на ОССЕ, припомня Дюбиен: " В Париж и Берлин схващат, че такова разбъркване слага под опасност минския развой, и Париж ще упорства в границите на Минск да продължи да се разисква единствено Донбас. "

На публично равнище Европейски Съюз в никакъв случай не е признавал за законно присъединението на Крим към Русия, само че в действителността се постанова да има работа с това, което е налице: в околните години Русия няма да върне Крим, в този момент тече дейна акция по интеграцията на полуострова към съветската политическа и икономическа система, коментира специалистът по постсъветското пространство от Германското сдружение за външна политика Щефан Майстер.

" На Европа се постанова импровизирано да приема тази реалност. Но това значи също, че районът ще остане в изолираност и ще последват нови европейски наказания ", споделя той. Майстер показва убеденост, че Германия и Франция сигурно ще запазят своите функции на медиатор за споразумяване на спора и ще упорстват за съблюдаване на минските съглашения и

в случай че новият президент прояви огромна еластичност

и подходи съществено към преговорния развой за Донбас, Берлин ще го поддържа изрично. " Но към този момент не мисля, че Германия и Западът като цяло ще бъдат въвлечени в по-голяма степен в процеса за решение на рецесията при ръководството на Зеленски. Съществува известно неодобрение от политическия жанр на новия президент и някои негови мнения. Освен това Зеленски има напълно малко пространство за маневриране, изключително до произвеждането на парламентарни избори ", споделя той.

С идването на Зеленски обстановката на неконтролираните от Киев територии не се е изменила и Русия продължава да оказва напън, като в този момент издава съветски паспорти на жителите на Донбас, отбелязва Майстер и прибавя: " Но Русия също чака от Зеленски съответен проект, а Западът - промени в позицията на Русия. "

Настоящата позиция на Русия е обезкуражаваща, признава старшият помощник в американския Съвет по интернационалните връзки Стивън Сестанович, някогашен консултант на държавния секретар Мадлин Олбрайт. " Операцията в Източна Украйна бе цялостен неуспех и единствено задълбочи изолацията на Русия. И все пак Путин не направи безусловно нито един опит, с цел да приключи тази случка. Разбира се, той не е най-креативният държавен деятел, само че дори за него това е много несполучлива дипломатическа история ", споделя той. Визитата на Зеленски в Брюксел сподели на Путин, че

Европа, както преди, стои на страната на Украйна

и по тази причина всички опити на Русия да уреди ситуацията в изтока на Украйна ще зависят от готовността на Путин да одобри компромис, уверен е специалистът. " Както всички знаем, той [Путин] не обича да прави това. Освен това един от тласъците за Путин да отиде на компромис за Украйна беше възможното възстановяване на връзките със Съединени американски щати. Но в този момент той надали има вяра в това - държавното управление на Доналд Тръмп работеше толкоз зле по съветското направление, че да си представим кардинални промени в двустранните връзки е напълно мъчно, най-малко досега на изборите в самите Съединени американски щати през 2020 година ", заключава Сестанович.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР