Западните държави се опасяват, че икономическият колапс в Тунис може

...
Западните държави се опасяват, че икономическият колапс в Тунис може
Коментари Харесай

Защо Западът се страхува от икономическия колапс на Тунис

Западните страни се притесняват, че икономическият колапс в Тунис може да провокира още по-големи мигрантски потоци към Европа и предагат финансова помощ, написа Daily Sabah. Въпрки това вероятностите Тунис да подписа най-голямата договорка от всички - избавителен пакет в размер на $1,9 милиарда, предоставени от от Международния валутен фонд, наподобяват все по-далечни.

Опустошената от инфлацията и мощно задлъжняла страна реализира предварителна договорка за заема от основания във Вашингтон МВФ през октомври. Това ще изисква от Тунис да предприеме това, което МВФ назовава " всеобхватна стратегия за икономическа промяна ", която последователно ще отстрани дотациите за гориво и електрическа енергия.

Но президентът Каис Сайед неведнъж е отхвърлял " непознати диктати, които ще доведат до повече беднотия ".

През март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че Тунис незабавно би трябвало да реализира договорка с МВФ, защото стопанската система му " рискува да падне в дълбока бездна ".

Последва загрижеността на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че сривът " стопански или обществен " в Тунис ще провокира нов поток от мигранти към Европа - оценка, отхвърлена от страната.

" Монбат " закупи дефинитивно компания за акумулатори в Тунис за €10,3 милиона

Българската компания към този момент има 60% от Tunisian Company of Batteries NOUR

На този декор Италия споделя, че идващите мигранти по море са се нараснали тази година и че множеството от тях са от Тунис и Либия.

Освен икономическата обстановка, Европейски Съюз и Вашингтон са обезпокоени от възходящия авторитаризъм на Сайед. Той към този момент разполага с широкообхватни пълномощия и се погрижи добре по тази причина, откакто уволни държавното управление през юли 2021 година.

По-късно разпусна Народното събрание и прокара конституция, която да размени тази, утвърдена през 2014 година, след революцията от " Арабската пролет " в страната.

Почти " заровен "

Борейки се с безработицата и инфлацията, ударени от последствията от съветската инвазия в Украйна, доста тунизийци се причислиха към африканците от Субсахарска Африка в изселване от страната, която се намира единствено на 130 километра от италианския остров Лампедуза.

През юни Европейският съюз съобщи, че може да предложи дълготраен заем от към 900 милиона евро на Тунис след подкрепена от МВФ стратегия за промени.

Към момента обаче съглашението с МВФ на процедура е блокирано, тъй като Сайед отхвърля препоръчаните промени, изключително по отношение на дотациите за горива, защото това би довело до по-високи разноски за публичен превоз и доставки.

Потребителските цени в Тунис се чака да набъбнат с 10,9 % тази година, съгласно МВФ.

Дългът на Тунис е към 80% от брутния вътрешен артикул на страната

Без договорка с МВФ обстановката ще става все по-трудна, с " доста огромен риск от несъблюдение на дълга през 2024 и 2025 година.

През последните няколко месеца спорадичният дефицит на брашно, ориз, захар и гориво докара до празни лавици и дълги опашки.

Излизането на Русия от договорката, позволяваща износа на зърно от Черно море, възобнови страховете от дефицит или в допълнение повишение на цените.

В Тунис, където брашното е измежду главните хранителни съставки, субсидирани от страната, това може единствено да усили натиска върху бюджета.

Правителството се обръща от ден на ден към локалните банки за финансиране, което способства за понижаването на рейтингите на четири от финансовите институции в страната по-рано тази година от страна на международната организация Moody`s.
 Държавите взели най-големи заеми от МВФ
Държавите взели най-големи заеми от МВФ

Сред тях е и петата по население страна в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР