Западните държави наложиха нови санкции, с които да изолират руската

...
Западните държави наложиха нови санкции, с които да изолират руската
Коментари Харесай

Западът отрязва някои руски банки от SWIFT

Западните страни постановиха нови наказания, с които да изолират съветската стопанска система и финансова система откакто досегашните ограничения не съумяха да убедят съветския президент Владимир Путин да изтегли силите си от Украйна. Те взеха решение да санкционират " Банк России " и да изключат някои съветски банки от известяващата система SWIFT, употребена за транзакции за трилиони долари по света, оповестиха в взаимно официално съобщение на 26 февруари Съединени американски щати, Европейската комисия, Германия, Италия и Канада. В съглашението са включени " рестрикции, възпрепятстващи Руската централна банка да употребява интернационалните си запаси по способи, които подкопават ефективността на другите наказания ". Западните сътрудници са подготвени да вземат по-нататъшни ограничения, с цел да държат виновна Русия за офанзивите против Украйна.

Стъпката е подхваната против съветските банки, които към този момент са глобени от интернационалната общественост, само че могат да се разширят и за други финансови институции, в случай че е належащо, показват публични западни представители. Един от тях твърди, че Белият дом се старае да изключи транзакциите, включващи енергийния бранш, с цел да не " експлоадират " цените на суровия нефт. Нови санкции против " Банк России " могат да се чакат през уикенда, настояват американски политици. Русия има запаси в размер на 640 милиарда щ. $.

Решението за изключване на банките от SWIFT - " нуклеарната алтернатива ", която не срещаше необятна поддръжка - е внезапна смяна на курса на Вашингтон и другари. Тя обаче набра последователи измежду западната общност, която упорства за изолирането на Москва от модерната финансова система сходно на " париите " от породата на Иран, Венецуела и Северна Корея - единствените страни, наказвани по този метод.

По оценка на Джош Липски от Атлантическия съвет " скоростта и единодушието да се вземе сходен невиждан финансов акт ще принуди Путин да отстъпи ", тъй като " изключването от SWIFT бе предстоящо, само че ударите против централната банка ще отекнат в Москва и по света ". Липски прибавя, че тя няма да хвърли незабавно в безпорядък цялата съветска стопанска система, само че ще попречи да се поддържат едрите търговски кредитори.

Решението да се глоби " Банк России " е първото за стопанство с размера на съветското. Елина Рибакова - заместител основен икономист на Института за интернационалните финанси счита, че " то ще докара до под паника тегления на пари и доларизация, източване на валутните запаси и, евентуално - повсеместен колапс на съветската финансова система ". 

Засега виновните управляващи не са показали цялостен лист на банките, които ще бъдат изключени от SWIFT. Те се сортират точно, с цел да се реализира оптимален шокиращ резултат върху Русия и да се минимизират вредите за страните от Европейски Съюз. Сред тях сигурно ще са към този момент глобените пет съветски кредитори, в това число " Сбербанк " и " Внешторгбанк груп ", които държат към 50% от съветските банкови активи. В Русия са работили над 360 лицензирани банки при започване на годината.

Все още не е ясно какъв брой тежки ще са рестрикциите против " Банк России ", само че те евентуално ще лимитират опцията на Кремъл да употребява средствата от кредитните си линии в МВФ и може да засегне достъпа й до близо 20 милиарда $, които се намират в Банката за интернационалните разплащания. Въпреки че Руската централна банка редуцираше методично зависимостта си от задгранична валута, 16.4% от запасите й са били в доларово изражение към края на юни 2021-а и 32.2% в евро, съгласно последните налични публични данни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР