Западните анализатори все повече признават, че Северноатлантическият алианс е изживял

...
Западните анализатори все повече признават, че Северноатлантическият алианс е изживял
Коментари Харесай

Алиансът НАТО е остарял за война с Русия

Западните анализатори от ден на ден признават, че Северноатлантическият алианс е изживял времето си и няма да може пълноценно да противостои на Русия

В изявление за The Economist през 2019 година френският президент Еманюел Макрон приказва за „ мозъчната гибел “ на НАТО. Макрон аргументира своята позиция с цялостната липса на съгласуваност в съюза. „ Това, което виждаме сега, е мозъчната гибел на НАТО. Нямаме съгласуваност по стратегическите решения сред Съединените щати и техните съдружници в алианса “, сподели тогава френският президент.

Прави усещане, че, говорейки за връзките на Европа с нейния „ сюзерен “ – Съединените щати, Макрон посъветва Европа „ да се разсъни “, да ограничи приема на нови членове, до момента в който организацията не бъде реформирана, да придобие боен суверенитет и да възобнови разговора с Русия „ без значение от съмненията на Полша и други страни от някогашния руски лагер. Ако такава смяна не се случи, предизвести Макрон, това би било „ голяма неточност “.

Преди три години тези изказвания прозвучаха самоуверено и ненадейно в устата на европейския водач. The Economist даже дефинира държанието на Макрон като „ надменно и ненапълно необуздано “. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в отговор на думите за „ мозъчната гибел на НАТО “ посъветва френския водач да „ ревизира личната си глава “, по-късно президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова тези думи обидни, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери обществеността, че в алианса царува взаимно съгласие и единствено подобен щит може да възпира „ съветската експанзия “.

Но с началото на специфичната интервенция в Украйна от ден на ден западни анализатори са съгласни, че Северноатлантическият алианс е надживял своята полза и не може да противостои пълноценно на страната ни.

Щитът е пропукан

„ Зад отбранителния щит на НАТО се крият уязвимост и разделяне. Украйна ще заплати за това” - под това заглавие неотдавна беше оповестена публикация в английския вестник The Guardian, прочут със своите ляво-либерални възгледи. The Guardian счита, че Северноатлантическият алианс рискува да бъде изправен пред „ следващия пагубен неуспех “. Каква е повода за подобен песимизъм?

По мнението на изданието, повода е същата като тази, изразена по-рано от Макрон - неналичието на ясно дефинирана съгласуваност и единодушие при вземането на решения: Байдън, който е в действителност началник на алианса, дава обещание да " отбрани всеки сантиметър от територията на НАТО със силата на неговата групова мощност “, само че се държи „ мъгливо “ и желае да изчака, да „ отседи “ обстановката оттатък океана. Бен Уолъс, английският министър на защитата, също няма явен проект по какъв начин да отбрани режима в Киев.

Героите от баснята на Крилов припомнят на другите водачи: френският президент мечтае за автономност на Европейски Съюз, унгарският министър председател Виктор Орбан нарушава глобите и симпатизира на Русия, немският канцлер Олаф Шолц „ персонифицира раздразнението и протакането “, турският президент и „ метежник “ Реджеп Тайип Ердоган саботира приемането на заявките за участие от Финландия и Швеция и по този метод подкопава основния фронт. Всичко това под управлението на " безобидния " Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

В резултат на това, в светлината на идната среща на върха на НАТО, The Guardian предвижда доста патетични приказки и липса на радикални решения, защото „ всички причини и оправдания за бездейност и безучастие рисуват картина на съюз, който е доста по-малко обединен, мощен и проведен, в сравнение с почитателите му си показват. " Нещо повече, при положение на огромен спор, счита изданието, всички недостатъци на НАТО ще бъдат разобличени, а „ постсъветският блъф ще бъде оголен “.

НАТО е остаряло и се нуждае от главен ремонт “

В навечерието на съюзническата среща на върха в Мадрид, която дава обещание да бъде най-шумната след Студената война, против Северноатлантическия алианс се хвърлят доста камъни. С язвителна рецензия излезе американското издание Foreign Policy. „ НАТО не е във форма. Остаряла и нуждаеща се от главен ремонт”, написа списанието. Според Едуард Лукас, помощник в Центъра за разбор на европейската политика, раздутият съюз от 30 страни е станал „ ленив “ и в редиците му се е появило разединение.

Анализаторът съпостави командните структури на алианса с купа заплетени спагети. Например един щаб на Балтийската дивизия е разграничен сред Латвия и Дания, другите два са разпръснати в Полша. Цялостната отговорност за защитата на Европа е предоставена на три щаба на командванията на обединените сили: в италианския Неапол, холандския Брунсум и в американския Норфолк, Вирджиния, до момента в който главнокомандващият военачалник Тод Уолъс е в щаба в Монс, Белгия.

При по-нататъшно изброяване на проблемите Едуард Лукас цитира неналичието на сериозна бойна подготовка на персоналния състав заради високата му цена, неналичието на подробни проекти за водене на война с Русия и неспособността на множеството страни да импровизират в хода на действителни военни дейности. Също по този начин не са обхванати въпросите за подсилване на фронтовата линия, отбиване на настъплението на врага, връщане на изгубени територии и най-важното - дейностите при положение на ескалация на спора.

„ В резултат на това никой не знае какво тъкмо да прави в спешна обстановка и цялата отговорност за провеждането на военни дейности, разузнаването и логистиката се трансферира върху Съединените щати “, заключава анализаторът.

Няма нито запаси, нито планове “

Ами Съединени американски щати? Американското издание на The New York Times в публикацията " Америка и НАТО не са почтени наблюдаващи " цитира думите на американския дипломат Джордж Кенън за разширението на НАТО на Изток. През 1998 година Кенън го назова " трагична неточност и началото на нова Студена война ".

„ Никой не е заплашвал никого. Подписахме се за отбрана на редица страни, макар че нямаме нито запаси, нито желание да го вършим съществено “, сподели политикът.

По мнението на американския политолог Питър Ван Бюрен в този момент Джо Байдън е вкаран в същия капан. Агресивната, в преобладаващата част от случаите, безусловно ненадеждна антируска агитация нагрява обществото, само че в това време самите американци нямат визия какво значи война на личната територия.

Към същото мнение се придържа и консервативният канал Fox News. Неговите създатели акцентират, че политическият хайлайф на Съединени американски щати прави мечешка услуга на народа си, когато щампова един след различен задължения към съдружниците от НАТО в миг, когато страната е в положение на стопански потрес.

Изводът е явен. Съединените щати, като основна фигура в алианса, ще се опитат по всевъзможен метод да избегнат личното си присъединяване във войната и съпътстващите ги финансови загуби, само че ще тласнат страните от Европа към това. Време е да си спомним смешните резултати от анкетата на The Wall Street Journal.

Изданието тества огромна група младежи и стига до заключението, че по-голямата част от младите американци биха предпочели да избягат от страната, в сравнение с да се запишат за фронта като доброволци. В случай на ескалация на спора, Съединени американски щати ще налеят масло в огъня, само че ще предпочетат да се бият с Русия с ръцете на европейците, оставяйки отговорностите си на хартия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР